Shakshuka: paprika-tomatenstoof uit het Midden-Oosten

Heerlijke shakshuka

Van oorsprong wordt shakshuka gemaakt met tomaten en is het dus rood. Maar probeer het zeker ook eens met bijvoorbeeld extra veel groene groenten.

Hoe maak je shakshuka?

Even voorop gesteld dat het maken van een shakshuka echt kinderlijk eenvoudig is. In de basis is het een pannetje vol met groente. Daar breek je een eitje in, die laat je even stollen en je bent klaar. In het recept wat je hieronder vindt, gebruik ik verse tomaatjes, maar dit kan ook net zo goed met een blik tomatenblokjes.

Voor de shakshuka gebruik ik graag een hapjespan, zoals degene die ik hier noem in het artikel over pannen.

Variatie

Zoals ik al aangaf maak ik dit ook graag met een variatie op het thema. Voor een groene variant, vervang ik de tomaten door spinazie, groene asperges, venkel (die blijft dus) en eventuele andere groene groentes die ik nog heb liggen. Probeer dat zeker ook eens!

Shakshuka
Totale tijd30 minuten

Midden-Oosten favoriet – Shakshuka

4.23 van 181 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 venkel in blokjes gesneden
  • 300 gr verse tomaatjes gehalveerd
  • 1 el tomatenpuree
  • Peper en zout
  • 4 eieren

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Neem een flinke koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
  • Fruit de ui aan tot deze glazig is en voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en cayenne toe en bak dit even mee.
  • Bak vervolgens de paprika en de venkel mee in de pan tot deze zacht worden.
  • Voeg de tomaatjes en tomatenpuree toe en laat even pruttelen tot de tomaatjes uit elkaar vallen en een saus vormen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak vier kuiltjes in de pan en breek hierin de eieren. Laat ze even meekoken tot het eiwit gestold is en serveer in de pan.
  • Lekker met flatbread!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.