Shakshuka: paprika-tomatenstoof uit het Midden-Oosten

30 minuten

Heerlijke shakshuka

Shakshuka of shakshoeka of shakshooka… Ik geloof dat er net zoveel manieren zijn om dit te schrijven als smaken, of als mijn eigen naam. Maar terug naar het gerecht. Je kunt er namelijk ontzettend goed mee variëren. 

Van oorsprong wordt shakshuka gemaakt met tomaten en is het dus rood. Maar probeer het zeker ook eens met bijvoorbeeld extra veel groene groenten.

Hoe maak je shakshuka?

Even voorop gesteld dat het maken van een shakshuka echt kinderlijk eenvoudig is. In de basis is het een pannetje vol met groente. Daar breek je een eitje in, die laat je even stollen en je bent klaar. In het recept wat je hieronder vindt, gebruik ik verse tomaatjes, maar dit kan ook net zo goed met een blik tomatenblokjes.

Voor de shakshuka gebruik ik graag een hapjespan, zoals degene die ik hier noem in het artikel over pannen.

Variatie

Zoals ik al aangaf maak ik dit ook graag met een variatie op het thema. Voor een groene variant, vervang ik de tomaten door spinazie, groene asperges, venkel (die blijft dus) en eventuele andere groene groentes die ik nog heb liggen. Probeer dat zeker ook eens!

Shakshuka

Shakshuka

Midden-Oosten favoriet – Shakshuka

4.23 van 176 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Midden-oosten
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 venkel in blokjes gesneden
  • 300 gr verse tomaatjes gehalveerd
  • 1 el tomatenpuree
  • Peper en zout
  • 4 eieren

Instructies
 

Instructies

  • Neem een flinke koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
  • Fruit de ui aan tot deze glazig is en voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en cayenne toe en bak dit even mee.
  • Bak vervolgens de paprika en de venkel mee in de pan tot deze zacht worden.
  • Voeg de tomaatjes en tomatenpuree toe en laat even pruttelen tot de tomaatjes uit elkaar vallen en een saus vormen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak vier kuiltjes in de pan en breek hierin de eieren. Laat ze even meekoken tot het eiwit gestold is en serveer in de pan.
  • Lekker met flatbread!

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.