Lunch recepten

Dit recept valt onder

Midden-Oosten favoriet – Shakshuka

Samenvatting

  • Bereiden 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook, gehakt

1 el olijfolie

1 tl komijn

1 tl paprikapoeder

1 tl cayennepeper

1 paprika, in blokjes

1 venkel, in blokjes gesneden

300 gr verse tomaatjes, gehalveerd

1 el tomatenpuree

peper en zout

4 eieren

Sharing is caring!

Heerlijke shakshuka

We blijven nog even in het Midden-Oosten met deze favoriet; shakshuka. Of shakshoeka of shakshooka… Ik geloof dat er net zoveel manieren zijn om dit te schrijven als smaken. Want je kunt enorm goed variëren met de klassieker.

Van oorsprong wordt shakshuka gemaakt met tomaten en is dus rood. Maar probeer het zeker ook eens met bijvoorbeeld extra veel groene groenten.

Hoe maak je shakshuka?

Even voorop gesteld dat het maken van een shakshuka echt kinderlijk eenvoudig is. In de basis is het een pannetje vol met groente. Daar breek je een eitje in, die laat je even stollen en je bent klaar. In het recept wat je hieronder vindt, gebruik ik verse tomaatjes, maar dit kan ook net zo goed met een blik tomatenblokjes.

Voor de shakshuka gebruik ik graag een hapjespan zoals degene die ik hier noem in het artikel over pannen.

Variatie

Zoals ik al aangaf maak ik dit ook graag met een variatie op het thema. Voor een groene variant, vervang ik de tomaten door spinazie, groene asperges, venkel (die blijft dus) en eventuele andere groene groentes die ik nog heb liggen. Probeer dat zeker ook eens!

Shakshuka

Shakshuka

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 paprika, in blokjes
  • 1 venkel, in blokjes gesneden
  • 300 gr verse tomaatjes, gehalveerd
  • 1 el tomatenpuree
  • peper en zout
  • 4 eieren

Instructies

  1. Neem een flinke koekenpan en verhit hierin de olijfolie.
  2. Fruit de ui aan tot deze glazig is en voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en cayenne toe en bak dit even mee.
  3. Bak vervolgens de paprika en de venkel mee in de pan tot deze zacht worden.
  4. Voeg de tomaatjes en tomatepuree toe en laat even pruttelen tot de tomaatjes uit elkaar vallen en een saus vormen. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Maak vier kuiltjes in de pan en breek hierin de eieren. Laat ze even meekoken tot het eiwit gestold is en serveer in de pan.
  6. Lekker met flatbread

Nog meer lekkers