Wat is cannelloni?
Cannelloni is een traditioneel recept uit Italia. Het land van de pasta‘s! Wist je dat je aan het woord cannelloni al een beetje kunt afleiden hoe deze pastasoort eruit ziet? ‘Canna’ betekent namelijk ‘rietje’ én daar lijkt het ook op. Cannelloni is een buisvormige pastasoort die je kunt vullen met een zelfgemaakte vulling. Het is heerlijk!
De pastabuisjes kun je kant-en-klaar kopen in de winkel, maar ik vind het zelf leuker om de pasta zelf te maken. Natuurlijk heb je er niet altijd de tijd voor om de pastasoort from scratch te maken, daarom cheat ik zo nu en dan door gebruik te maken van lasagne bladen.
Veelzijdige lasagnebladen
Het leuke aan lasagnebladen is dat ze ontzettend veelzijdig zijn. Je kunt ze uiteraard gebruiken om allemaal verschillende soorten lasagne mee te maken, zoals deze groene lasagne rolletjes. Maar je kunt ze ook gebruiken om cannelloni mee te maken. Of snijd ze in stukjes en gebruik het voor zelfgemaakte lasagnette. De mogelijkheden zijn eindeloos. Altijd handig om in huis te hebben.
Snelle cannelloni rolletjes
De romige vulling van deze rolletjes maak ik op basis van ricotta, de romige Italiaanse verse kaas die je op talloze manieren kunt gebruiken. Wat groente betreft, kies ik voor verrassend groen: erwten en bimi. De twee vormen een perfect duo. Ze gaan goed samen met de passata onderin de ovenschaal. Ik serveer mijn cannelloni met een lekkere frisse salade: frisse citrussalade met burrata.

Snelle cannelloni rolletjes
Ingrediënten
- 16 verse lasagnebladen
- 500 g doperwten diepvries
- 400 g ricotta
- 80 g geraspte Parmezaanse kaas
- 5 el pesto
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 blik pomodorini tomaten tomaatjes in blik
- 300 g bimi (aspergebroccoli)
- 160 g geraspte belegen kaas
- 4 takjes basilicum
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
- Doe de diepvries doperwten in een mengkom en giet hier kokend water overheen, laat ze 4-5 minuten staan (tot ze ontdooid zijn).
- Giet de doperwten door een vergiet en pureer ze samen met de ricotta, geraspte Parmezaanse kaas en pesto tot een gladde saus. Breng royaal op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg het blik tomaten toe en kook op midden hoog vuur af en toe omscheppend in 6-8 minuten in tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de saus over de bodem van de ovenschaal.
- Snijd de bimi in stronkjes van 10 cm lang en halveer dikke stronkjes in de lengte. Kook ze 2 minuten in ruim kokend gezouten water. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, ze garen verder in de oven. Giet ze af en laat ze in een vergiet uitlekken.
- Leg de lasagnebladen met de korte kant voor je op een snijplank. Besmeer met het ricottamengsel. Leg een stronkje bimi erop en rol op. Leg ze op de saus in de ovenschaal. Maak op deze manier 16 rolletjes.
- Bestrooi met geraspte kaas en zet 25-30 minuten in de oven tot de pasta gaar is en de kaas gesmolten. Bestrooi met blaadjes basilicum en maak af met wat extra pesto.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.