Granenbowl
Een granenbowl is, zoals je waarschijnlijk wel verwacht, een kom met granen als hoofdbestanddeel. De granen in dit gerecht kun je kiezen naar eigen smaak. Wat denk je van couscous, bulgur, gerst of quinoa? Je kunt de granen natuurlijk ook mixen. Het heet uiteraard niet voor niets een granenbowl!
Nog geen goede kom in huis? Hoe mooi is deze duurzame houten kom!
Harissa: heerlijke marinade voor geroosterde kip
Harissa is een mildpittige saus – oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika – gemaakt van pepers, paprika en specerijen. Je moet wel tegen een beetje pittig eten kunnen, want het is in smaak vergelijkbaar met sambal. De saus is heerlijk in combinatie met kip, gevogelte, vis, rijstgerechten, soep en groenten. Gebruik het als dip, saus of marinade. Het is een echte smaakmaker!
Harissa is verkrijgbaar in de supermarkt en je kunt zelfs kiezen uit verschillende soorten: met citroen, een milde variant of rozenharissa. In deze granenbowl kies is voor deze laatste; deze vind ik lekker bloemig en aromatisch!
Harissa als dip? Ook daar heb ik een lekker recept voor! Mijn bloemkool tempura met spicy harissa-dip.


Granenbowl met geroosterde harissakip en groenten
Ingrediënten
- 1 venkelknol in 6 parten
- olijfolie
- ½ tl za’atar
- 4 kipfilets
- 4 el rozenharissa
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 courgette in lange repen
- 2 paprika’s in repen
- 1 citroen ½ geperst, ½ in partjes
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 250 g granen naar keuze bijv. (parel)couscous, (parel)gerst, bulgur of een mix
- 100 g dikke yoghurt
- 1 tl vloeibare honing
- pitjes van 1 granaatappel
- 40 g gepelde pistachenootjes gehakt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 180°.
- Leg de venkelparten in een ovenschaal. Druppel er wat olijfolie overheen, strooi de za’atar erover en rooster 10 minuten in de oven.
- Kerf intussen met een scherp mes 4 lange, niet al te diepe groeven in elke kipfilet. Bestrijk elke kipfilet rondom met 1 eetlepel rozenharissa en wrijf de harissa daarbij in de groeven. Bestrooi met zout en peper.
- Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de courgette, paprika en citroenpartjes toe, leg de kipfilets ertussen en verdeel de knoflook erover. Druppel er nog wat olijfolie overheen. Bak het geheel nog in ongeveer 20-25 minuten in de oven, of tot de kip en groenten gaar zijn.
- Bereid intussen de granen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze in een pan met deksel uitdampen.
- Doe de yoghurt en honing in een kom en voeg het citroensap toe. Roer tot een romige dressing.
- Haal de ovenschaal uit de oven en snijd de kipfilets in repen. Verdeel eerst de granen, daarna de kip en groenten over 4 kommen. Zorg dat elke kom een citroenpartje heeft om over het gerecht uit te knijpen. Top met de granaatappelpitjes en pistachenootjes. Serveer de bowls met de yoghurtdressing.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.