Ga jij aan de slag met een Koreaanse maaltijd? Dan wil je gochujang aan jouw gerecht toevoegen. Want, oh wat kan ik hiervan genieten mensen. Deze pittige Koreaanse chilipasta is echt next level lekker. Wil je er zelf mee aan de slag? Houd er dan wel rekening mee dat het even kan duren voordat je kunt genieten van jouw zelfgemaakte gochujang. Want, deze saus heeft alles te maken met: fermenteren.
Wat is gochujang?
Wist je dat je bepaalde producten gecontroleerd kunt laten bederven en vervolgens kunt gebruiken. Natuurlijk wel met een net wat andere smaak en een ander uiterlijk. Gochujang is zo’n product. Het geeft gerechten meer diepgang. De pittige umami saus versterkt de smaak van gerechten en geeft het net dat extra beetje spice. Maar, vrees niet! Je kunt ‘m zo pittig maken als dat je zelf wil. Ik ben er weg van, I like it spicy!
Als je wilt experimenteren met gochujang in je eigen keuken, zijn er talloze mogelijkheden om het te gebruiken. Zo kun je gochujang toevoegen aan jouw Koreaanse gerechten, zoals bulgogi en Koreaanse kimchi pannenkoekjes met lente-ui. Maar je kunt het ook toevoegen aan jouw stoofpotjes, vleesmarinades en sauzen. Ik vind het persoonlijk heel lekker in mijn eenpansstoof met kabeljauw, geroosterde tofu met noedelsalade en zalmburgers in een krokant jasje, met pittige saus.

Fermenteren in eigen huis
Fermenteren is een techniek die al eeuwenlang gebruikt wordt om bepaalde producten langer te bewaren of op smaak te brengen. Als je een product gaat fermenteren, voeg je er bacteriën, schimmels of gisten aan toe. Dat klinkt misschien niet zo lekker, maar het tegendeel is bewezen. De bacteriën, schimmels en gisten zorgen er namelijk voor dat bepaalde stoffen, zoals suiker, worden afgebroken en nieuwe stoffen zoals vitaminen ontstaan. Hierdoor ontstaan geweldige producten.
De gefermenteerde producten worden vaak gebruikt om toe te voegen aan gerechten als smaakmaker. Dit soort producten kunnen een diepe umami-smaak toevoegen aan verschillende gerechten. Denk maar eens aan kimchi of kombucha. Kimchi is bijvoorbeeld heel erg lekker in de Miso ramen met tofu en Koreaanse pannenkoekjes met lente-ui. Of denk aan azijn, ook dit is een goede smaakmaker. Je voegt de kruiden, vruchten en groenten naar wens toe aan een schone (luchtdichte) pot. Deze dompel je onder in azijn en laat je een paar weken staan op een koele donkere plek. Zo gaat dat ook bij het maken van gochujang: je stopt de gedroogde fijngemalen rode pepers, kleefrijst, gefermenteerde sojabonen en zeezout in een luchtdichte pot, vult deze aan met water en laat het staan op een donkere koele plek. Tádá, daar is jouw topproduct (na een aantal weken)!
Heb je nu geen tijd om de gochujang zelf te maken? No worries, je kunt het in steeds meer Aziatische toko’s krijgen. Dus ik zou zeggen: maak het zelf of haal het snel in huis én laat je verrassen door deze Koreaanse smaakbom!