Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Categorieën: Blogs

Oh boy, we zijn alweer ruim een week begonnen aan het nieuwe jaar. Ik zit lekker in mijn nieuwe flow. Nu ik toch bezig ben met het integreren van goede gewoontes, pak ik ook meteen mijn huis aan. Want: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! 

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik kan dus echt mega ophikken tegen die klus. Ontspullen, opruimen, schoonmaken. Tijdens de eerste lockdown was ik al dapper begonnen, maar voor je het weet stapelen de spullen zich toch weer op in alle hoeken en gaten. Het is never ending. Het is hoog tijd dat de zelfreinigende huizen worden uitgevonden!

The Home Edit

Tot die tijd moeten we het doen met de oude vertrouwde discipline, and a little help from the expert! Kennen jullie de Netflix-hit The Home Edit al? Een serie waarin twee überenthousiaste vrouwen Cleo en Joanna de kasten, keukens, badkamers van the rich & famous en van kijkers reorganiseren. Dit gaat verder dan opruimen, ze toveren de ruimtes om in ware showrooms. Heaven!

Mijn eigen opruimguru

Dat wilde ik ook! In Nederland hebben we onze eigen opruimguru: Valina van The Wardrobe Orgaziner. Ze raakte geïnspireerd door het succes van The Home Edit, en besloot zo’n zelfde service in Nederland op te zetten. Ze was al jaren druk met het reorganiseren van kasten en huizen van familie en vrienden. Valina is zelf heel netjes, ze zit bijna tegen OCD aan! Ze gunt andere mensen ook rust in hun hoofd, en dat begint met rust en overzicht in hun huis. Ze gaat verder dan de Joy Sparking van Marie Kondo, ze sorteert, organiseert, doneert en zorgt er ook nog voor dat alles mooi en op kleur gepresenteerd wordt. 

Afgelopen week heeft Valina met haar team mijn kledingkasten aangepakt. En WOW, wat een geweldig effect. Overal is over nagedacht. Het is net alsof ik in een winkel woon. Ze heeft opbergmaterialen voor álles. En alles is ontwikkeld vanuit een specifieke visie. Zo zijn de opbergbakken doorzichtig, zodat je kunt zien wat je hebt. I love mijn nieuwe zonnebrillenopberger, en de leuke rekjes voor mijn oorbellen. De kleerhangers zijn van fluweel (dan glijdt je kleding er niet af) en heel dun (dat scheelt ruimte in je kast). Ik heb nu nog meer zin om straks mijn hele collectie jurken van Wehkamp op te kunnen hangen.

Natuurlijk heeft niet iedereen de luxe om het team van The Wardrobe Organizers in te vliegen, maar dankzij de tips en spullen in de hun webshop kun je zelf een heel eind komen! Valina verkoopt de officiële lijn van The Home Edit, en heeft bij de selectie van haar collectie al rekening gehouden met de maatvoering van onze Nederlandse kasten en keukens. Superhandig!

En nu zelf aan de slag!

Dus, heb je na het zien van mijn droomkast ook zin om zelf aan de slag te gaan? Hier drie tips van The Wardrobe Organizer die je helpen op weg naar ruimte in je huis en rust in je hoofd! Denk eraan, begin klein. Niet alles tegelijk! Dan word je gek. En onthoud: It gets worse before it gets better.

1. Kies welke ruimte je wil organiseren. Ga door alle spullen heen en maak alle kastruimtes, lades etcetera leeg per ruimte. Vervolgens maak je drie stapels: Keep, Sell & Toss. Denk goed na welke items er bewaard blijven, wat nog een tweede leven kan krijgen via verkoop of donatie en wat er echt weg mag.


2. Als alle spullen zijn uitgezocht, kun je gaan categoriseren wat je wil houden. Wij maken altijd categorieën op basis van kleur, type product, merk, maat etc. We proberen zo specifiek mogelijk te zijn, want dat helpt bij het logisch indelen van de kast. Bedenk een systeem dat werkt voor jou. Denk na over je routines, en wat je vaak gebruikt. Leg die spullen dan vooraan. 


3. Met het organizen van de spullen zorg je ervoor dat alle spullen een (nieuwe) vaste plek krijgen, een eigen huis. Als je met gaat kleur werken adviseren wij het ROYGBIV principe waarbij wij spullen organizen naar de kleuren van de regenboog. Dit zorgt voor een eyepleasing effect! Geef al je opbergbakken een eigen label zodat je nooit meer hoeft te twijfelen welke spullen waar zijn opgeborgen. Het allerfijnste van organizen is dat je daarna precies weet wat je waar moet terug leggen. Zo blijft je huis netjes!

 

 

Sokken shizzle

Ik deel ook nog graag mijn eigen tip voor de sokkenla! Dat was jarenlang The Biggest Frustration in Life. Maar nu niet meer! Wat heb ik bedacht? Ik koop per gezinslid één type sok van één merk. Dus Felina heeft alleen maar zwarte sokken van Puma, Rembrand heeft alleen maar zwarte sokken van Nike. Voor Philip heb ik alles van Tommy Hilfiger en voor mezelf heb ik sokken met een gekleurd randje. Zo kan ik voor iedereen alle sokken die uit de was komen in een beweging bij elkaar grissen en opbergen! Trust me, this will improve your life!

Recycling

Mijn grootste struggle is het recyclen. Ik doe het braaf, want ik vind onze planeet natuurlijk ook van belang. Maar tjonge, dat glas, karton, plastic… Waar láát je het! Die ophaaldienst komt nooit vroeg genoeg. We hebben niet de luxe dat we overal een kliko voor hebben. Ik heb hier heel lang en diep over nagedacht, en een heel opbergsysteem voor verzonnen. Ik kan je aanraden om voor je eigen situatie en voor je eigen ruimte een plan uit te werken, zodat deze terugkerende taak minder annoying wordt. 

Hier een aantal superhandige opbergers voor vuilnis:

1. Eén vuilnisbak waar 2 aparte bakken in zitten. Ideaal voor afval scheiden in kleinere ruimtes!

2. Een handig bakje voor schillen en ander groen afval op het aanrecht

3. Good old IKEA heeft ideale opbergbakken die je kunt stapelen, ergens in een hoekje van je (bij)keuken. Superhandig voor glas en oud papier.

Doe het samen

Verder wil ik je meegeven dat het schoon en opgeruimd houden van je huis echt iets is wat je samen met alle huisgenoten doet. Spreek af wie wat doet, en waar je alles opbergt. Maak je kinderen verantwoordelijk voor hun eigen kamer. Verdeel taken met je partner. Bespreek eens met elkaar wat je het leukst en het stomst vindt aan de dagelijkse taken, met een beetje mazzel komt dat precies goed uit. Als je elke dag even consequent door je huis wervelwindt, dan hou je de boel op orde. Zorg ervoor dat stapels geen kans krijgen, leg je post meteen in een postvak. Wijs een plekje aan voor sleutels, kleingeld en troepjes. En ontspan! 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.