Glutenvrije rabarbertaartje
Heb je nog niet eerder glutenvrij gebakken, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste is dat je de binding mist van bloem. Ik gebruik in dit geval als bindmiddel voor mijn glutenvrije rabarbertaartje arrowroot. Je kunt dit goed vinden bij onder andere de Appie en werkt prima als bindmiddel. Een ander alternatief is bijvoorbeeld tapiocameel. Dat heeft een vergelijkbare werking.
Wat maakt rabarber zo geweldig?
Rabarber is een superleuk en beetje eigenwijs plantje dat vaak voor fruit wordt aangezien, maar technisch gezien een groente is. Jep, echt waar! De stengels zijn eetbaar en heerlijk in taarten, compotes en jam, maar let op: de bladeren zijn giftig, dus die gooi je lekker weg.
Rabarber is zo’n vergeten groente die eigenlijk een fruitig feestje in vermomming is. Die knalroze stengels geven je taart niet alleen een prachtige kleur, maar ook dat onweerstaanbare zoet-zure smaakje dat perfect balanceert tussen fris en cosy. Het is lente in een hap. Rabarber is een beetje rebels – net als ik – en doet het heerlijk in combinatie met vanille, amandelmeel en een likje honing of ahornsiroop.

Rabarber is:
Fris en fruitig: Rabarber heeft die kenmerkende friszure smaak waar je meteen wakker van wordt. Perfect om te combineren met zoete ingrediënten zoals suiker, honing of aardbeien.
Seizoensfavoriet: Het groeit vooral in het voorjaar (april tot juni), dus zodra de lente begint te kriebelen, zie je het weer opduiken op markten en in recepten.
Kleurbom: Van lichtgroen tot knalroze, rabarber is ook gewoon een feestje om te zien. En als je het kookt, krijgt het zo’n mooie zachte textuur waar je taart van smelt.
Rabarber in de keuken
Rabarber is de ultieme match met vanille, kaneel, sinaasappel, of een beetje gember. En omdat het van zichzelf niet zoet is, kun je het helemaal naar eigen smaak maken. Zo in een kruimelige glutenvrije taart komt ‘ie echt tot z’n recht.
Dus kortom: rabarber is die ene frisse, pittige vriendin die elk saai dessert weet op te vrolijken.

Glutenvrij rabarbertaartje
Ingrediënten
Ingrediënten
Voor de korst
- 100 gr amandelmeel
- 2 el arrowroot
- 2 el kokosbloesemsuiker
- 1/8 tl zout
- 2 el gesmolten kokosolie
Vulling
- 110 gr amandelmeel
- 1 el arrowroot
- ¼ tl zout
- 65 gr kokosbloesemsuiker
- 70 gr kokosolie niet gesmolten
- 1 groot ei
- 150 gr rababer in dunne plakjes
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Vet een vlaaivorm in met een losse bodem en zet deze apart.
- Maak het deeg door de ingredienten hiervoor goed te mengen. Druk dit in de vorm en probeer het zo egaal mogelijk te verdelen.
- In de keukenmachine meng je alle ingredienten voor de vulling met uitzondering van de rabarberstukjes.
- Verdeel de vulling over de bodem en druk de stukjes rabarber in de bovenkant.
- Bak het in de oven voor ongeveer 30-40 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Laat volledig afkoelen voor je het voorzichtig uit de vorm haalt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.