Laat me je voorstellen aan mijn nieuwe lievelings: de gezonde quinoa bowl. Een frisse, knapperige, romige, pittige, zure sensatie in één. Zó’n bowl waar je lijf en brein een vreugdedansje van maken. En geloof me: deze wil je maken. En nog eens. En daarna weer.
Waarom een gezonde quinoa bowl?
Bowl food is geen hype meer, het is here to stay. Waarom? Omdat het de ultieme manier is om balans te vinden tussen gezond en genieten. Je gooit van alles bij elkaar in een mooie kom (lekker kneuterig), en je krijgt een volwaardig bord eten, maar dan met een tikje zen-vibe. Alles is los van elkaar, maar vormt samen een harmonie. En het staat ook nog eens prachtig op je Insta, mocht je dat belangrijk vinden ; )
Powerfood = Quinoa
Geloof me: quinoa is een echte gamechanger in de keuken. Het is niet alleen lekker licht en voedzaam, maar heeft ook zo’n lekkere nootachtige smaak en een fijne bite. Je kunt ‘m op honderd manieren gebruiken, warm, koud, als basis of als vulling. En bonuspunten: het zit bomvol eiwitten, vezels en mineralen, dus je lijf wordt er hartstikke blij van. Even kort aanbakken in wat olijfolie voor dat beetje extra smaak, en je hebt een perfecte bodem voor al je bowls, salades en zelfs ovenschotels.

Wat zit er in deze bowl?
Deze bowl is een combi van alles waar je lichaam om vraagt:
- Quinoa voor de eiwitten en de bite.
- Hummus voor die fluweelzachte, romige touch.
- Zure ui en citroenrasp voor het friszure contrast.
- Dille en chilivlokken voor pit en kruidigheid.
- En dan die feta, olijven en pompoenpitten… hallo smaakbom!
Dit is zo’n recept dat je een beetje het gevoel geeft dat je je eigen saladebar runt, maar dan thuis. En zonder dat je drie tientjes kwijt bent.
Een bowl bouwen doe je zo:
Wat ik zo leuk vind aan deze bowl, is dat het echt een creatief proces is. Je bouwt ‘m op in laagjes, elk met hun eigen karakter. Eerst de sla (lekker pittig als je bijvoorbeeld rucola en mosterdblad gebruikt), dan de quinoa (even kort aanbakken geeft zo’n nootachtig randje, trust me), dan de gemarineerde groenten. En dan komt het leukste: de toppings! Je schept een lekkere dot hummus in het midden, als een soort zon in het hart van je bord en daar omheen dwarrelt de feta, de zoute olijven, dille, en als kroon op het werk de knapperige pompoenpitten.
Extra tip: gooi er een paar chilivlokken overheen. Niet te veel, maar net genoeg voor een klein vuurtje in je mond. Heerlijk in balans met die frisse dressing van mierikswortel en citroen.
Mealpreppen!
Nog een pluspunt: deze bowl is perfect voor mealprep. Je maakt alles lekker op zondag klaar, en dan bouw je ‘m elke dag opnieuw op. Bewaar de dressing, hummus en toppings apart, en je luncht elke dag als een queen.
Dus, gooi die laffe boterham het raam uit en geef jezelf een kom vol liefde. Gezond, vullend, kleurrijk en gewoon vet lekker. Deze healthy bowl gaat gegarandeerd in je vaste repertoire komen. En terecht.
Eet smakelijk, lieverds!

Gezonde quinoa bowl
Ingrediënten
- 200 gr quinoa
- 1 rode ui
- 75 ml azijn
- 1 el mierikswortel
- 6 el extra vierge olijfolie
- 1 citroen
- 200 gr kerstomaatjes
- 1/2 komkommer
- 400 gr gemengde sla bijvoorbeeld rucola, mosterdblad, bietenblad of veldsla
- 6 el hummus
- 100 gr feta
- 120 gr kalamata olijven zonder pit
- 15 gr dille
- 4 el geroosterde pompoenpitten
Bereidingswijze:
- Bak de quinoa even kort aan in de pan met wat olijfolie. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng op smaak met wat peper en zout.
- Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen en meng met de azijn en 75 ml water. Breng op smaak met zout.
- Roer de mierikswortel en olijfolie door elkaar. Rasp de citroen erboven en pers de helft ervan uit. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de tomaatjes doormidden. Snijd de komkommer in dunne plakken. Schep 1/4e van de dressing door de tomaatjes en 1/4e door de komkommer.
- Verdeel de sla over 4 kommen en schep de rest van de dressing erdoor. Verdeel de quinoa, komkommer, tomaat, en rode ui over de sla.
- Schep in het midden van de kommen een goede schep hummus. Verkruimel de feta boven de sla en verdeel de olijven erover.
- Pluk de dille grof en verdeel over de kommen. Bestrooi met de pompoenpitten. Tip: strooi wat chilivlokken over de quinoa bowl voor wat extra pit.
- Recepten
- Gezonde recepten
- Maaltijdsalade recepten
- Quinoa recepten
- Salade recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka