Gevulde courgette
Laten we beginnen bij het begin. Een courgette is een groente die behoort tot de familie van de komkommerachtigen. Je hebt courgettes in verschillende vormen en kleuren. Ja, er is ook een gele courgette. Courgettes hebben een zachte textuur en een milde, ietwat zoete smaak. Ze worden vaak rauw gegeten in salades, maar kunnen ook worden gebakken, gegrild, gestoomd of gekookt in verschillende gerechten. Ik ben dol op de groente en mijn moestuin staat er vol mee. Vaak doe ik ze door een pasta gerecht of rauw door een salade, maar nu is het dus tijd om een gevulde courgette te maken.
Wist je dat je ook de bloemen van een courgette kan eten? Kijk maar eens naar dit recept: Gevulde courgettebloemen.
Volop vitamine
Sowieso is dit een lekker moestuin recept, kijk maar eens hoe groen met die asperges en doperwten? En groen moet je doen!
Wil je meer moestuin tips? Kijk dan hier.

Gevulde courgette met doperwtenpuree en couscous
Ingrediënten
- 200 gr couscous
- 300 ml groentebouillon
- 300 gr doperwten (diepvries)
- 2/3 courgettes
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 150 gr zachte geitenkaas
- 150 gr groene asperges
- 4 takjes dille
- 2 takjes munt
- 3 takjes peterselie
- 1 tl chilivlokken
- 1 citroen
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Doe de couscous in een schaaltje met deksel, schenk er net genoeg bouillon (ca. 300 ml) bij tot het onderstaat, dek direct af en laat 15 minuten staan. Doe de doperwten in een schaal, schenk er heet water op en laat ze in 3-5 minuten ontdooien. Giet ze daarna af en laat uitlekken in een vergiet.
- Halveer de courgettes, schraap met een theelepel het vruchtvlees uit de courgettes en hak het vruchtvlees fijn. Zet even apart.
- Maak de doperwtenpuree. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Verhit olie in een koekenpan en bak de ui gedurende 3-4 minuten op laag vuur. Voeg de gehakte courgette en bak 3 minuten Schep alles over in een hoge maatbeker, voeg geitenkaas en doperwten toe (houd 2 eetlepels doperwten achter om te garneren) en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
- Hak eventueel de onderkant van de asperges af en snijd in stukken. Kook samen met de uitgeholde courgettes ca. 7-9 minuten in ruim kokend gezouten water. Haal uit de pan en en laat uitlekken in een vergiet.
- Schep de couscous los met een vork en breng op smaak met zout en peper. Hak de dille, munt en peterselie fijn en meng samen met de chilivlokken door de couscous.
- Vul de courgettes met de doperwtenpuree en bedek met de gekruide couscous. Top af met de groene asperges en achtergehouden doperwten. Bestrooi tot slot met wat citroenrasp.
Tip!
- Zowel lekker warm als koud te eten. Wil je het gehele gerecht liever warm serveren? Warm dan de doperwtenpuree na het pureren op laag vuur kort op in een steelpannetje.
- Koolhydraatarme recepten
- Bijgerechten
- Couscous recepten
- Dieetsoorten
- Groente recepten
- Lente
- Recepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.