Geroosterde pastinaak met rode ui en honing, kruiden en prosciutto

Tip

Voor een extra gevulde salade: kook 125 g spelt in 450 ml paddenstoelen- of groentebouillon in 15-20 minuten afgedekt zachtjes beetgaar. Giet af, schep om met wat van de dressing en laat afkoelen. Meng met de salade.

Liever vega?

Laat de prosciutto dan weg en voeg extra gebakken paddenstoelen toe.

Geroosterde pastinaak met rode ui en honing, kruiden en prosciutto
Totale tijd50 minuten

Geroosterde pastinaak met rode ui en honing, kruiden en prosciutto

4.69 van 19 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kg pastinaak geschild, in de lengte in kwarten
  • 2 rode uien elk in 8 parten
  • 5 el olijfolie
  • el honing
  • 8 plakken prosciutto
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 tl rodewijnazijn
  • ½ tl suiker optioneel
  • 100 g rucola of gemengde bladsla
  • 10 g peterselie de blaadjes + extra, om te garneren
  • 20 g basilicum de blaadjes gescheurd + extra, om te garneren
  • geschaafde Parmezaanse kaas hoeveelheid naar smaak

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC (hete lucht 180 ºC). Snijd grote pastinaakkwarten eventueel nog een keer in de lengte doormidden. Schep de pastinaken en de ui op een met bakpapier beklede bakplaat om met 3 el olijfolie, 1 el honing en versgemalen zout en peper. Rooster in ca. 30 minuten gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Verhit intussen 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de prosciutto op laag vuur in een paar minuten aan beide kanten krokant. Neem de prosciutto uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe in dezelfde pan met het achtergebleven vet de balsamicoazijn en laat heel even koken. Neem van het vuur en breng op smaak met rodewijnazijn, de suiker en versgemalen zout en peper. Laat afkoelen.
  • Schep de pastinaak, ui, rucola, peterselie en basilicum om met dressing en zout en peper naar smaak. Serveer met de prosciutto en garneer met parmezaan en extra peterselie en basilicum.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Geroosterde pastinaak met rode ui en honing, kruiden en prosciutto
Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.