Kerst voorgerecht: gerookte eendenborst met grapefruit en venkel

Kerst is hét moment van het jaar waarin je samenkomt met familie en vrienden om te genieten van bijzondere gerechten met bijzondere ingrediënten. Een van de spektakels waarmee je dit jaar de show steelt is gerookte eendenborst met grapefruit en venkel. Natuurlijk vertel ik je in dit recept precies hoe je dit voorgerecht stap voor stap maakt. 

Gerookte eendenborst

In dit recept gebruik ik gerookte eendenborst. Deze is zacht, mals en vooraf in plakken gesneden. Deze filet is al gaar en dus helemaal klaar voor gebruik. Je haalt dit bij de poelier of in de grote supermarkten. Rond kerst is dit daar vaak in overvloed aanwezig. 

Het is natuurlijk ook mogelijk om de eendenborst zelf klaar te maken. Je kunt dan een rauwe eendenborst kopen en deze in de pan of oven garen, en vervolgens in plakjes snijden. Het is een koud voorgerecht, dus is het makkelijk om de eend vooraf al klaar te maken, zodat deze nog wat kan afkoelen. 

Liever een warm voorgerecht met eendenborst? Maak dan pannenkoekjes met Pekingeend of Vietnamese gevulde rijstcrêpes met eend. 

Grapefruit 

Voor dit gerecht maak ik een dressing met grapefruit. Dit is een heerlijke citrusvrucht met een prachtige rood-oranje kleur; een kruising tussen de pompelmoes en de sinaasappel. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de grapefruit is. Naast het sap van de vrucht, gebruik ik ook partjes grapefruit om het gerecht mooi te decoreren. Het zorgt voor een heerlijke frisse, zoete smaak in combinatie met de licht wilde smaak van de gerookte eendenborst. 

Venkel 

Naast de plakjes grapefruit, schaaf ik ook dunne plakjes venkel voor dit gerecht. Venkel is een plant met een lichte anijssmaak. Deze groente zit vol met voedingstoffen, bevat weinig calorieën en is een echte smaakmaker bij de gerookte eendenborst.

Heel lekker: mijn grapefruit venkelsalade!

Gerookte eendenborst met grapefruit en venkel

Gerookte eendenborst met grapefruit en venkel
Totale tijd15 minuten

Gerookte eendenborst met grapefruit en venkel

4.34 van 21 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

personen+
  • 1 venkel
  • 2 grapefruits
  • 25 g walnoten
  • 200 g gerookte eendenborst in plakjes
  • 50 g waterkers

Dressing

  • 1 grapefruit
  • 2 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Schaaf de venkel op een mandoline in dunne plakjes. Heb je geen mandoline snij het dan met een mes zo dun mogelijk.
  • Schil 2 van de grapefruits zo dik dat al het witte vel verwijderd is. Snijd hier schijfjes van. Rooster de walnoten in een droge koekenpan, laat afkoelen en hak grof.
  • Maak een dressing van het sap van 1 grapefruit, balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout.
  • Leg op elk bord plakjes eendenborst en grapefruit met daarop geschaafde venkel en waterkers. Druppel de dressing er overheen en bestrooi met walnoten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.