Vietnamese gevulde rijstcrêpes met eend
Vietnamese gevulde rijstcrêpes met eend
Rijstcrêpes hebben voor mij al meteen de geur die je associeert met Vietnam. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ik word er instant blij van – en in mijn hoofd direct getransporteerd naar het land van oorsprong. Je kunt deze rijstcrêpes echter ook makkelijk thuis maken met dit recept. Ik vulde ze hier met gekonfijte eendenbout, wat het extra lekker en decadent maakt.
Om de rijstcrêpes te maken is een goede anti-aanbakpan een must. Ook handig om de pannenkoekjes, als je ze eenmaal hebt gebakken, daarna niet op elkaar te leggen. Dan krijg je die plakkerige dingen namelijk nooit meer los van elkaar… Heb je nou geen zin om de crêpes te bakken, dan kun je dit gerecht ook maken met rijstvellen (van de toko) die je vult en even kort stoomt. Het is niet helemaal hetzelfde, maar een redelijk alternatief als je geen zin hebt om de rijstcrêpes zelf te maken.
Check hier alle Aziatische recepten.
Vietnamese gevulde rijstcrêpes met eend
Benodigdheden
- Koekenpan met anti aanbaklaag
Ingrediënten
Voor de rijstcrepes
- 100 g rijstebloem
- 4 el tapiocabloem
- 1/2 tl zout
- 300 ml water
Voor de vulling
- 10 gedroogde judasoren of een andere gedroogde paddenstoel
- 4 sjalotten
- 4 el plantaardige olie
- 225 gr gekonfijte eendenbout
- 1 el vissaus
- versgemalen zwarte peper
Voor de topping
- gemengde kruiden (munt, koriander, lange koriander, dille etc.)
- 25 gr tauge
- 200 ml nuoc mam cham
Instructies
- Meng voor de rijstcrepes de rijstebloem, tapioca en het zout in een kom en roer goed door. Schenk al roerende het water erbij tot er een glad beslag ontstaat
- Week voor de vulling de gedroogde paddenstoelen enkele minuten in water dat net van de kook af is.
- Pel de sjalotten en snijd ze in dunne ringetjes. Verhit de olie in een koekenpan. Voeg 3/4 van de gesneden sjalotten toe en bak ze lichtbruin en knapperig. Zeef de sjalotten uit de olie, vang de olie op en doe deze terug in de pan.
- Fruit de resterende sjalot in de olie tot deze glazig en zacht is. Giet de paddenstoelen af, snijd ze ragfijn, doe ze bij de sjalot en fruit ze enkele minuten mee.
- Pluk het vlees van de gekonfijte eendenbout van het bot. Bak kort tot alle ingredienten warm zijn en breng op smaak met vissaus en zwarte peper.
- Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en vet deze in met olie. Schep het crepebeslag nog een keer door en schenk een soeplepel ervan in de pan. Maak draaiende bewegingen met de pan om ervoor te zorgen dat het beslag gelijkmatig over de bodem verdeeld is. Doe de deksel op de pan en laat de crepe 30 seconden stomen. Schuif de crepe op een ingevet oppervlak en laat hem licht afkoelen.
- Verdeel een kwart van de vulling over de crepe en rol hem op. Bak en vul op dezelfde manier nog drie crepes.
- Snijd de kruiden grof. Serveer de crepes met de kruiden, tauge, gebakken sjalot en nuoc mam cham.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.