Eendenborst met knolselderij en cavolo nero

35 minuten

Eendenborst met knolselderij en cavolo nero: een culinaire lekkernij met naast de eend ook bijzondere groente in de hoofdrol. Smakelijk in de winter, maar eigenlijk altijd goed.

Eendenborst: een echte delicatesse 

Eendenborst wordt in Nederland vaak met de feestdagen gegeten, maar waarom het niet daarbuiten ook op tafel zetten? Ik ben dol op dit stukje vlees, en verwerk het graag in mijn recepten. Eendenborst is mals, precies vettig genoeg en rosé vanbinnen – indien goed gegaard. Je haalt dit stukje vlees het beste bij de poelier of slager. 

Op zoek naar een een ander gerecht met eend? Maak dan eens pannenkoekjes met Pekingeend of Vietnamese gevulde rijstcrêpes met eend. 

Cavolo nero

Deze ‘vergeten groente’ uit het Middellandse Zeegebied wordt het meest gegeten in Italië, en is een belangrijk ingrediënt in de minestrone. Cavolo nero is de chique naam voor palmkool. Dit bijzondere bladgewas met een donkergroene tot zwartgroene kleur is in smaak en structuur vergelijkbaar met die van boerenkool. Net als de knolselderij, waar ik een puree van maak, past de cavolo nero opperbest bij de gebakken eendenborstfilet. Enne, die topping van pecannootjes? Echt het proberen waard!

Hoe mooi is deze 12-delige serviesset van Laura Ashley! Perfect voor dit gerecht, en prachtig in je servieskast. 

Eendenborst met knolselderij en cavolo nero

Eendenborst met knolselderij en cavolo nero

Eendenborst met knolselderij en cavolo nero

No ratings yet
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 personen
Calorieën 525 kcal

Ingrediënten
 

  • 1,5 kg knolselderij geschild en in stukken
  • zout en zwarte peper
  • 2 eendenborsten op kamertemperatuur, vet/velkant kruislings ingekerfd
  • 2 lente-uitjes in dunne ringen
  • 750 g cavolo nero nerven eruit gesneden
  • 2 el crème fraîche
  • 50 g pecannoten grof gehakt
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 50 ml kippenbouillon

Instructies
 

  • Doe de knolselderij in een laag koud, gezouten water en breng aan de kook. Kook met het deksel op de pan op laag vuur in 15-20 minuten gaar.
  • Bestrooi intussen de eendenborst met peper en leg ze met de vet/velkant naar beneden in een koude antiaanbakpan. Zet op middelhoog vuur en bak 8 minuten, zonder het vlees om te draaien, tot je een knapperig korstje hebt. Draai daarna het vlees om en bak de andere kant nog 4-8 minuten of tot de eendenborst naar wens gaar is.
  • Schep de eendenborst op een bord, dek af met een theedoek en laat rusten. Laat de antiaanbakpan met het bakvet op laag vuur staan. Smelt een klontje boter in de pan en roer de aanbaksels los. Roer er, als de boter gesmolten is, een eetlepel boter door en laat even bakken. Voeg de kippenbouillon toe en roer met een garde tot een jus zonder klontjes. Breng op smaakt met peper en zout en eventueel nog wat extra bouillon om de gewenste dikte te krijgen.
  • Giet de knolselderij af en laat kort droogstomen. Stamp de knolselderij met de crème fraîche tot een smeuïge puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de cavolo nero in een paar minuten beetgaar. Snijd de eendenborsten in plakjes.
  • Serveer op elk bord knolselderijpuree, cavolo nero, plakjes eendenborst en jus, maak af met pecannoten en lente-ui.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 525kcalKoolhydraten: 55gProteine: 38gVet: 21gVerzadigde vetten: 5gPolyunsaturated Fat: 5gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 95mgNatrium: 562mgKalium: 2432mgVezels: 8gSuiker: 7gVitamine A: 18947IUVitamine C: 263mgCalcium: 460mgIJzer: 11mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.