Knoflook
Knoflook groeit vanuit een bol die wordt geplant in de grond. Deze bol bestaat uit afzonderlijke segmenten, genaamd teentjes, die elk een plantje voortbrengen. De planten groeien eerst bladeren die voedingsstoffen voor de bol verzamelen voordat ze bloemen beginnen te produceren. De bloemen zijn vaak wit of roze en zien eruit als kleine bolletjes die uit de bol groeien. Hoewel de bloemen van knoflook prachtig zijn om naar te kijken, worden ze vaak afgesneden voor ze gaan bloeien zodat alle voeding naar de bol gaat in plaat van naar de bloemen. Knoflook kweken is niet moeilijk. Je hebt er geen groene vingers voor nodig, enkel een beetje geduld en bij voorkeur een mediterraan klimaat. Woon je, net als ik, in een land waar het even iets minder zonnig is, plant de bollen dan in een kas en dan komt het ook helemaal goed.
Gekonfijte knoflook
Wat altijd belangrijk is om tijdens het koken rekening mee te houden is de scherpte van deze smaakmaker. Want hoe lekker knoflook ook is, een tekort of juist teveel kan je gerecht maken of breken. Gekonfijte knoflook is makkelijk voor gebruik. Je hoeft het na het maken nooit meer te pellen, gewoon een paar schepjes uit jouw pot en je gerecht is weer helemaal op smaak gebracht. Hieronder zie je hoe je het maakt!
Wil je meer over knoflook weten? Lees dan dit artikel: alles over knoflook.
Gekonfijte knoflook
Ingrediënten
- 5 bollen knoflook
- 200 ml olijfolie
- 4-6 takjes tijm
- Snuf peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 100 graden (elektrisch), 80 graden (hetelucht)
- Haal de tenen los van de bollen knoflook. Leg ze in een mengkom en zet ze onder warm water. Laat ze 10-15 minuten weken, hierdoor kun je gemakkelijker de velletjes van de knoflook pellen. Pel de teentjes knoflook en leg ze in een kleine ovenschaal of koekenpan die in de oven kan.
- Schenk 200 ml olijfolie in de pan zodat de knoflooktenen net onderstaan. Leg de takjes tijm tussen de teentjes knoflook. Voeg peper en 0,25 theelepel zout toe.
- Zet de ovenschaal of koekenpan 2 – 2,5 uur in de voorverwarmde oven tot de knoflook mooi goudbruin gekleurd en super zacht. Heerlijk op knapperig gebakken toast.
- Tip: bewaar de gekonfijte knoflook 2-3 weken in pot, zorg wel dat ze goed onder de olie staan.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.