Gekarameliseerde venkel pasta

Gekarameliseerde venkel

Venkel, ook wel bekend als “Florence fennel” of “finocchio” in het Italiaans, heeft een kenmerkende anijsachtige smaak. In het geval van deze pasta, karameliseer ik de venkel. Hiervoor hak ik de venkel in kleine stukjes en bak ik het een hapjespan met olijfolie totdat ze rondom mooi bruin worden. Het karameliseringsproces geeft de venkel een rijke zoete smaak. Dit geeft enorm veel diepte aan het gerecht én is echt mega lekker in combinatie met een Italiaans worstje en de andere ingrediënten uit dit gerecht. 

Ook lekker: winterse lasagne met groene groenten

Zelf pesto maken

Ter garnering maak ik een zelfgemaakte pesto van spinazie en amandelen, zelf pesto maken is namelijk echt super easy. Hiervoor rooster je wat amandelen in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen. Daarna hak je ze fijn samen met wat pecorino, spinazie en olijfolie tot een pesto. Dit geheel breng je op smaak met wat peper en zout. Serveer het naast de pasta. Ook heerlijk als dip met wat brood.  

Pecorino vs. Parmezaanse kaas

Pasta maak je vaak extra lekker door er wat kaas overheen te strooien. In het geval van deze gekarameliseerde venkel pasta, strooi ik er wat pecorino overheen. Een heerlijk kaasje, die ik overigens ook in de pesto verwerk. 

Pecorino lijkt een beetje op Parmezaanse kaas. Toch zit er een verschil tussen die twee. Pecorino is een schapenkaas en Parmezaanse kaas wordt van koemelk gemaakt. Pecorino heeft daarom een iets intensere smaak. Door het kortere rijpingsproces is pecorino een stuk minder brokkelig dan Parmezaanse kaas. 

De pecorino rasp ik met mijn favo rasp van Microplane

Gekarameliseerde venkel pasta miljuschka

Gekarameliseerde venkel pasta miljuschka
Totale tijd25 minuten

Gekarameliseerde venkel pasta

3.82 van 16 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2-3 venkelknollen ca. 700 gram in totaal
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 8 worstjes in totaal 450 gram. Bijvoorbeeld verse Catalaanse worstjes, of venkelworstjes
  • 105 ml olijfolie
  • 100 ml witte wijn droge witte wijn
  • 400 gr spaghetti
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 90 gr garneeramandelen
  • 60 gr spinazie 1 handje extra voor garnering
  • 90 gr pecorino eventueel extra voor garnering
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Snijd de onderkant van de venkelknollen en haal eventueel de buitenste bladeren eraf. Hak de venkel in kleine stukjes. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Snijd de worstjes open en haal het worstvlees eruit.
  • Verhit een scheutje olijfolie (2 eetlepels) in een hapjespan (of diepe koekenpan). Voeg de venkelstukjes toe en bak ze in 8-9 minuten al omscheppend rondom bruin. Bestrooi met peper en zout.
  • Roer de ui en knoflook door de venkel en bak 2-3 minuten mee. Blus af met de wijn, doe het worstvlees erbij en schep om. Leg de spaghetti tussen de venkel. Schenk de bouillon in de pan tot de pasta net onderstaat. Breng de bouillon aan de kook, zonder deksel op de pan en kook in 15 minuten de pasta gaar.
  • Maak ondertussen pesto. Toast de amandelen in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen. Hak ze daarna samen met 40 gram pecorino (in stukjes), 60 gram spinazie en 75 milliliter olijfolie tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer er 50 gram geraspte pecorino kaas door en serveer met een handje verse spinazie en zelfgemaakte pesto bij.

Tip!

  • Koop eventueel kant-en-klare pesto dan ben je extra snel klaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.