Gebakken rijst met garnalen

Niet te lang bakken

Voor dit gerecht gebruik je rauwe garnalen. Je wilt niet al gare garnalen nog eens gaan roerbakken want dan worden ze taai en rubberig. Doodzonde. Ook zaak is om in dit gerecht de garnalen niet al te lang te bakken.

Roerbak ze dus kort tot ze mooi roze zijn en nog een tikje doorschijnend. Haal dan uit de wok en bereid de rest van de ingredienten. Pas aan het eind voeg je weer de garnalen toe. Op die manier blijven de garnalen op hun best maar kun je wel de rijst even lekker hard bakken.

Voor echt goede gebakken rijst gebruik je rijst die al gekookt is én al is afgekoeld. Dat geeft het beste resultaat, maar heb je dat nou niet toevallig liggen dan is er ook geen man overboord als je verse rijst gebruikt. Wel even koken uiteraard!

Gebakken rijst met garnalen

Gebakken rijst met garnalen
Totale tijd15 minuten

Gebakken rijst met garnalen

4.21 van 194 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 2 grote eieren
  • Zout
  • 500 gr schoongemaakte grote garnalen rauw
  • 3 el plantaardige olie
  • 4 bosuitjes
  • 2 grote teentjes knoflook gehakt
  • 2 tl verse gember geraspt
  • 400 gr gekookte en afgekoelde witte rijst
  • 250 gr bevroren doperwtjes
  • 2 el tamari of sojasaus
  • 1 tl sesamolie

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Doe de eieren in een kleine kom met zout en peper en klop even door met een vork
  • Dep de garnalen droog met keukenpapier, besprenkel dan met peper en zout
  • Bak de garnalen aan in een grote wok of anti aanbak pan op medium hoog vuur. Roerbak tot de garnalen doorschijnend roze zijn. Haal uit de pan en zet apart.
  • Voeg het wit van de bosuitjes toe, de knoflook en de gember en roerbak dit even kort.
  • Voeg 2 eetlepels van de olie toe en laat even goed heet worden. Voeg de rijst en de doperwten toe, besprenkel met de tamari of soja saus en roerbak tot de rijst heet is. 2-3 minuten.
  • Schuif het rijstmengsel naar een kant. Doe nog wat van de olie aan de andere kant en voeg de eieren toe. Roerbak deze tot ze bijna gaar zijn ongeveer 1-2 minuten Voeg de garnalen weer toe.
  • Haal de pan van het vuur. Besprenkel met de sesamolie, strooi de bosuitjes erover en roer alles door zodat het ei door de rijst heen gaat. Proef en doe er peper en zout bij indien nodig.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.21 from 194 votes (193 ratings without comment)