Garnalencocktail met zelfgemaakte cocktailsaus

Elke Kerst staat de garnalencocktail, een echte klassieker, bij ons op tafel. Maar ook in de lente en zomer is het een heerlijk fris voorgerecht. Dus of je nou een kerstdiner aan het organiseren bent of gewoon lekker gaat barbecueƫn; deze garnalencocktail kan altijd en overal. De eerste keer trokken mijn kinderen hun neus ervoor op, maar inmiddels helpen ze me met de cocktailsaus maken en likken ze hun glaasjes uit!

Een klassieke garnalencocktail: snel en makkelijk

Een garnalencocktail maken is letterlijk een paar minuten tijd. Ik gebruik hier het liefst Hollandse garnalen voor. Die vind ik persoonlijk het allerlekkerste, maar wil jij liever andere garnalen, dan kan dat natuurlijk ook. Mooie gamba’s bijvoorbeeld! Hou dan wel rekening met de portiegrootte. Gebruik niet meer dan 3 of 4 grote gamba’s voor een garnalencocktail als voorgerecht.

Heel belangrijk: de zelfgemaakte cocktailsaus

Het maken van de garnalencocktail staat of valt natuurlijk met de cocktailsaus die je ervoor gaat gebruiken. Hier maakte ik een hele eenvoudige. Je mixt mayonaise met tomatenketchup, sherry en worchestersaus en je brengt het verder op smaak met cayennepeper en wat tabasco. Hou je van pittig, dan kun je wat meer tabasco gebruiken. Hou je helemaal niet van pittig, dan laat je het gewoon weg in deze garnalencocktail. Ik serveer de garnalencocktail in een mooi glas

Heb je Hollandse garnalen over? Maak dan bijvoorbeeld deze courgettesoep met Hollandse garnalen.

Garnalencocktail Fresh 01

Garnalencocktail Fresh 01
Totale tijd15 minuten

Garnalencocktail

4.16 van 212 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 250 gram verse Hollandse garnalen
  • 0,25 krop ijsbergsla
  • 200 ml mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 el sherry niet gebruiken als er kinderen of zwangere dames mee-eten!
  • 1 tl worchestersaus
  • 1 tl tabasco
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 100 ml slagroom
  • 1 citroen
  • gerookt paprikapoeder
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Meng de mayonaise met ketchup, sherry, worchestersaus, tabasco en cayennepeper. Klop de slagroom lobbig en spatel er doorheen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Snijd de ijsbergsla in heel dunne reepjes.
  • Neem 4 mooie glaasjes, leg er een bodempje sla in, gevolgd door wat garnaaltjes en een eetlepel cocktailsaus. Herhaal dit; nog een laagje sla, garnaaltjes en cocktailsaus.
  • Garneer met een snufje paprikapoeder en een schijfje citroen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.