Freekeh-salade met biet en broccoli

Let’s get freekeh!

Freekeh, het superfood uit de Middeleeuwen. Nee, echt waar! Freekeh is een soort geroosterde gerst die al eeuwen geleden door onze voorouders werd gegeten. Het wordt gemaakt door jonge tarwekorrels te oogsten en vervolgens te roosteren, waardoor het een unieke smaak en textuur krijgt. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar tegenwoordig kun je het bijna overal krijgen.

Freekeh is een echte allrounder in de keuken. Je kunt het gebruiken als vervanger voor rijst, couscous of quinoa in een salade, maar je kunt het ook in soepen, stoofschotels of zelfs desserts gebruiken. Het is erg gezond, want behalve veel vezels is het ook rijk aan eiwitten en mineralen. Plus, het is glutenvrij! Dus, als je op zoek bent naar een gezonde en smakelijke manier om je maaltijden op te leuken, dan is freekeh de oplossing. Probeer het maar eens in dit recept voor freekeh-salade met biet en broccoli en je bent verkocht.

Freekeh-salade met biet en broccoli
Totale tijd40 minuten

Freekeh-salade met biet en broccoli

4.67 van 9 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen

Dressing

  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • peper en zout

Freekeh-salade

  • 250 g freekeh
  • 1 kleine brocolli
  • 300 g gekookte bietjes
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 avocado
  • 1 granaatappel
  • 15 g platte peterselie
  • 15 g munt
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels tahin

Bereidingswijze: 

  • Snijd de broccoli in roosjes. Snijd de gekookte bieten in grove stukken. Snijd de kerstomaatjes door de helft. Snijd de avocado in stukken. Maak de granaatappel schoon. Hak de de munt en peterselie fijn.
  • Rooster de pompoenpitten.
  • Kook de freekeh in ruim gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  • Stoom de broccoliroosjes gaar. Laat afkoelen.
  • Doe de freekeh en broccoli in een mengkom en giet de dressing erbij. Voeg ook de biet, tomaat, avocado, granaatappelpitjes en de munt en peterselie toe. Meng goed door en laat 5 minuten staan. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de freekeh-salade op een serveerschaal en besprenkel met de pompoenpitten en tahin.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Freekeh-salade met biet en broccoli

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.