Focaccia met rozemarijn
De uitzondering op die regel is echter focaccia. Vraag me niet waarom, maar die lukt hier altijd! En deze met rozemarijn, knoflook en zeezout is een topper die je gewoon geprobeerd wilt hebben.
Focaccia deeg moet rusten
Het deeg voor de focaccia met rozemarijn bereid ik in een keukenmachine. Dat scheelt me spierpijn in mijn armen van het kneden. Als ik iets met de hand moet kneden duurt het standaard te lang en kneed ik dus te kort. Nu het met de machine zo ontzettend makkelijk is, gaat dat echter prima. Ik zet de machine aan en ik wacht tot het deeg mooi soepel is.
Dan moet je het vervolgens wel nog een tijd laten rusten en rijzen. Dat is essentieel voor een mooi luchtig en knapperig focaccia resultaat.
Voor het serveren haal ik altijd nog even een kwastje met olijfolie over de hete focaccia. Dat maakt het nog lekkerder!
Wil jij dit makkelijke recept ook eens proberen? Volg dan eenvoudig de stappen voor de focaccia met rozemarijn hieronder. Kan bijna niet mislukken.
Vind je dat te ingewikkeld check dan ook eens het recept voor de flammkuche met paddenstoelen. Het is niet hetzelfde maar ik vind de twee altijd een klein beetje op elkaar lijken.


Focaccia met rozemarijn, knoflook en zeezout
Ingrediƫnten
- 550 gr bloem type 00
- 340 gr water
- 7 gr gist 1 zakje
- 4 tl zout
- 30 gr olijfolie + extra om te bestrijken
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- Paar takjes rozemarijn fijngehakt + extra voor erop
- 1 tl honing
- 1 tl grof zeezout
- Instructies
Bereidingswijze:
- Begin met het maken van je olijfolie mengsel. Verhit hiervoor een pan met de olijfolie en bak hierin de fijn gesneden knoflook en rozemarijn aan. Laat de knoflook niet te bruin worden. Zet het vuur uit, laat afkoelen en zet apart.
- Doe bloem en water in de mengkom van de keukenmachine. Zet de deeghaak erop. Voeg gist toe en roer even door. Voeg zout toe en zet de keukenmachine aan. Als het een beetje bij elkaar is gekomen voeg je olijfoliemix en honing toe.
- Laat dit draaien tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bol van en leg het in een met olie ingevette kom. Zet dit (afgedekt met een schone theedoek) op een warme plek weg en laat een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225ĖC. Vorm het brood in een rechthoekige focaccia en leg op een bakplaat.
- Dek weer af en laat nog eens 10 minuten rijzen.
- Maak nu met je vingers gaatjes in de focaccia, bestrijk met de extra olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout en nog wat rozemarijn.
- Bak circa 20 minuten in de oven. Check tussendoor of het niet te hard gaat.
- Kerstrecepten
- Bijgerechten
- Borrel recepten
- Brood recepten
- Brunch recepten
- Feestdagen recepten
- Italiaanse recepten
- Lunch recepten
- Recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.