Entrecote met Chinese coleslaw

Hoe bak je entrecote?

Laten we bij het begin beginnen. Entrecote is een biefstuk met een randje vet, uit de rug van een rund. Een varken heeft ook een entrecote, maar vrijwel altijd wordt met deze benaming het deel van een rund bedoeld. Omdat de rug van een koe weinig beweging krijgt, is het een heel mals stuk vlees dat maar weinig garing nodig heeft. Heel anders dan bijvoorbeeld runderlappen, die je juist langzaam moet laten garen (denk aan Limburgs zoervleisj). Als je entrecote gaat bakken, is het belangrijk dat het vlees op kamertemperatuur is. Dep het droog met keukenpapier en breng het vlees op smaak met peper en zout, of leg het in de marinade. Je kunt het vlees grillen in een grillpan of op een barbecue, of het bakken in een koekenpan. In de eerste twee gevallen kun je het vlees licht bestrijken met olie, zodat het niet aan de grill blijft plakken. Bak je het vlees in een koekenpan? Dan is de combinatie van een beetje olie met een klontje boter een fijne, maar in alleen olie kan het ook. Bak of gril het vlees, afhankelijk van de dikte, 4-8 minuten. Laat het daarna een minuut of 5 rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie.

Coleslaw

Coleslaw, dat frisse, romige bijgerecht dat altijd een hit is! Het is de perfecte combinatie van krokante groenten en een rijke, pittige dressing die elke maaltijd een extra smaakdimensie geeft. Het lijkt zo simpel, maar wat een smaakexplosie! Denk aan geschaafde witte en rode kool, wortels en soms een beetje ui, allemaal gemengd met een dressing van mayonaise, azijn en een snufje suiker om die perfecte balans te creëren.

Entrecote met Chinese coleslaw

Chinese coleslaw

Voor coleslaw kun je verschillende soorten kool gebruiken. Van spitskool tot wittekool en rodekool: het kan allemaal. Voor dit recept gebruik ik Chinese kool, die ik op smaak breng met een dressing van sojasaus, sesamzaad- of olie en azijn. Qua smaak past dit heel goed bij de gemarineerde entrecote, en je zet het binnen no-time op tafel. 

 

Entrecote met Chinese coleslaw
Totale tijd3 uur

Entrecote met Chinese coleslaw

5 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 600 g entrecote
  • 2 el vloeibare honing
  • 3 el sojasaus
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 cm gemberwortel geraspt
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 el sesamzaad
  • 6 el olijfolie
  • 2 el witte wijn- of rijstazijn
  • 1-2 el suiker naar smaak
  • 1 tl sesamolie optioneel
  • 250 g Chinese kool in reepjes
  • 150 g peen julienne
  • 4 lente-uitjes in dunne ringetjes

Bereidingswijze: 

  • Mix de honing met 2 eetlepels sojasaus, de tomatenpuree, gember, knoflook en 2 eetlepels olijfolie tot een marinade.
  • Leg de entrecote op een diep bord, giet de marinade er overheen en wrijf het vlees aan beide kanten even goed in. Dek af en laat 2 uur in de koelkast marineren. Laat voor bereiding 30 minuten buiten de koelkast op temperatuur komen.
  • Meng 3 eetlepels olijfolie met de azijn, de suiker, 1 eetlepel sojasaus, ½ eetlepel sesamzaad en eventueel de sesamolie tot een dressing.
  • Meng de Chinese kool in een kom met de peen en driekwart van de lente-ui.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Haal de entrecote uit de marinade (bewaar de marinade die nog op het bord ligt) en bak het vlees in 4-8 minuten rondom bruin en naar wens gaar. Leg op een bord of plank en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Verwarm de overgebleven marinade samen met 1/2 el sesamzaad even kort in een steelpannetje.
  • Snijd de entrecote in plakken. Meng de Chinese coleslaw goed met de dressing en verdeel over 4 borden.
  • Leg het vlees op de salade en druppel er nog wat extra saus overheen. Garneer met een beetje lente-ui en serveer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.