Eiersalade
Zoals ik al zei, eiersalade is een klassieker. Zo maakte ik ook eerder deze slaschuitjes met eiersalade en kennen we dat bakje uit de supermarkt allemaal maar al te goed. Maar zoals met veel dingen, is het zelf maken van eiersalade helemaal niet moeilijk en is de smaak ook nog eens een heel stuk beter. Maar aangezien je dan ook zelf kan bepalen wat erin gaat, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik gekozen voor een eiersalade met avocado. Maar daar stopt het niet bij. Niet alleen de avocado is nieuw, maar ik voeg ook wat ontbijtspek toe en een hele berg verse kruiden. Ja, dit is een blijvertje hoor.
Tip! Zo kook je voortaan jouw eieren
Extra leuk, dit recept is al niet moeilijk, maar ik maak het je nóg makkelijker. Hoe? Ik heb een mega tip voor je om voortaan je eieren te koken. Je hebt er twee dingen voor nodig: een cakeblik en een oven. Laat dat water aan de kook brengen maar zitten en dat eindeloze eieren pellen. Je breekt namelijk alle eieren in een cakeblik en schuift deze zo de oven in. Even koken of dus bakken en klaar ben je.
Een ei hoort erbij
Deze eiersalade is natuurlijk perfect voor Pasen, want een ei hoort erbij. Maar waarom is dat eigenlijk. Weet je dat? Nou, ik heb even wat geschiedenislessen voor je gevolgd en er blijken dus 3 redenen te zijn.
Reden 1: Eieren staan al eeuwenlang symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en de lente. Dat past perfect bij Pasen, dat vaak samenvalt met de start van de lente: alles begint weer te groeien en bloeien.
Reden 2: Tijdens de middeleeuwse vastenperiode vóór Pasen (vanaf Aswoensdag) mochten mensen geen vlees, zuivel of eieren eten. Tegen de tijd dat Pasen kwam, waren er vaak veel eieren over. Met Pasen kon je die weer eten – en dus werden ze massaal gekookt en versierd.
Reden 3: In het christendom staat Pasen voor de opstanding van Jezus uit de dood. Het ei wordt gezien als symbool van het graf (de harde schaal), waaruit nieuw leven (Jezus’ opstanding) tevoorschijn komt. Daarom werden eieren een traditioneel onderdeel van het paasfeest.
Zo, dan weet je dat ook weer. Nu tijd om de keuken in te duiken.

Eiersalade met avocado
Benodigdheden
- Cakevorm
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 1 tl neutrale olie
- 6 eieren
- 80 gr ontbijtspek
- 1 avocado
- 5 gr peterselie
- 5 gr dille
- 5 gr bieslook
- 2 el mayonaise
- 2 tl gladde mosterd
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de cakevorm in met olie en breek de eieren boven de vorm. Gaar de eieren 30 minuten in de oven.
- Bak ondertussen het spek aan beide kanten knapperig in een droge koekenpan. Laat afkoelen op keukenpapier.
- Snijd de avocado in heel kleine blokjes. Snijd de peterselie, dille en bieslook fijn.
- Wanneer de eieren klaar zijn, ga je met een mesje langs de rand van het cakeblik om het ei los te krijgen. Keer het blik om en snijd de eieren fijn. Laat de eieren even afkoelen en doe vervolgens de eieren met de kruiden en avocado in een kom.
- Snijd het spek fijn en voeg toe. Roer ook de mayonaise en mosterd door de eiersalade. Breng op smaak met peper en zout. Lekker op getoast brood.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.