Dorade uit de oven: een hele vis op één bakplaat

Eén dag vis eten kan in een gevarieerde week natuurlijk niet ontbreken. Met deze dorade uit de oven maak je een hele vis op één bakplaat. 

Dorade: een bijzondere vis

De dorade is een staalvinnige vis die voorkomt in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het bijzondere aan de dorade is dat deze vis leeft in zowel zout, zout als brak water (dat is water dat zouter is dan zoet water, maar niet zo zout als zeewater). Het is een vettige vis, met een volle smaak. Je haalt ‘m het best bij de visboer, en vraag daar meteen eventjes of ze hem voor je schoon willen maken. Je wil de hele vis, maar zonder de ingewanden.

Vervolgens bereid je de gehele vis op de bakplaat. Heb je nog geen ovenplaat in huis, dan is deze ovenplaat van Wham Cook Essentials een echte aanrader!

Venkel 

De ovenplaat kleed ik verder aan met rode ui, tomaatjes en venkel. Venkel is een plant met een lichte anijssmaak. Deze groente zit vol met voedingstoffen, bevat weinig calorieën en is een echte frisse smaakmaker bij de dorade.

Venkel is ook heerlijk in combinatie met gerookte eendenborst.

Dorade uit de oven 2

Dorade uit de oven 2
Totale tijd1 uur

Dorade uit de oven

4.06 van 58 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 hele dorades van ongeveer 500 gram schoon van binnen
  • 100 g kerstomaatjes gehalveerd
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 venkel in partjes, groen fijngehakt apart
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 citroen in plakjes
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 180°C.
  • Spoel de vis en dep goed droog. Maak aan beide kanten van de vis een aantal inkepingen. Doe in de inkepingen peper, zout, knoflook en het venkelgroen. Leg de vis in een ovenschaal met bakpapier. Doe in de bovenste inkepingen een paar plakjes citroen. Leg de rode ui, tomaatjes en venkel erbij in de schaal, besprenkel met meer zonnebloemolie en bestrooi met nog een beetje zout.
  • Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de vis gaar is.
  • Serveer met de overige plakjes citroen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.