Je hebt soms van die gerechten… Je proeft ze en het instant eerste liefde op het gezicht. Nou niet op het gezicht, want zo mooi zijn ze niet, maar lekker! Als jij fan bent van Oreo koekjes dan moet je dit gewoon een keer gemaakt hebben. Sterker nog; maak ze eens in plaats van oliebollen. Of maak ze in combinatie met oliebollen. Dat kan natuurlijk ook. Het recept maakt net zoveel als er koekjes in een pak Oreo zit, maar maak gewoon meer want deze deep fried Oreo’s, oftewel gefrituurde Oreo’s, zijn gegarandeerd op voor je er erg in hebt.
Deep fried Oreo’s
Oreo-koekjes kennen we allemaal, maar wist je dat ze al heel lang bestaan. Ze werden voor het eerst geproduceerd door de National Biscuit Company (nu Nabisco) in 1912. Het oorspronkelijke Oreo-koekje werd gemaakt in een fabriek in New York City, in het Chelsea-gebied. Het ontwerp van de koekjes en de naam zijn sindsdien meerdere keren veranderd, maar het basisconcept van een sandwichkoekje met een crĆØmevulling is altijd hetzelfde gebleven. Nog een grappig weetje, hoe de naam ontstaan is, is een groot geheim. Zo zijn er verschillende theorieĆ«n, waaronder dat het is afgeleid van het Griekse woord voor “heuvel” of “berg” (į½ĻĪæĻ), mogelijk verwijzend naar de oorspronkelijke vorm van de koekjes, of dat het een eenvoudige en pakkende naam was die goed klonk, maar nobody knows.
Ook lekker: Oreo cheesecake shooters
Makkelijk vegan te maken
Hoewel de deep fried Oreo’s niet vegan zijn als je ze maakt volgens onderstaand recept, kun je ze wel heel makkelijk vegan maken. In dat geval vervang je de volle melk voor plantaardige melk en je bent klaar. De Oreo’s zelf zijn namelijk al vegan.
Let wel op dat je de vork voor het dopen niet al te fanatiek in de Oreo koekjes stopt want dan breken ze snel. Dus met beleid of gebruik twee vorken om ze te dopen zonder dat je een vork in vulling stopt.
En ben je Oreo fan dan kun je niet om mijn mega oreo cheesecake heen! En rond de kerst komen er nog een paar leuke Oreo ideetjes naar voren!

Deep fried oreoās
Ingrediƫnten
- 1 l frituurvet/olie
- 1 ei
- 250 ml volle melk
- 2 el plantaardige olie voor beslag
- 125 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 rol Oreo's 154 gr
- Poedersuiker als garnering
Bereidingswijze:
- Verwarm de frituurpan voor op 190ĖC of zet een pan met olie op.
- Meng het ei, de melk en de olie en klop er de bloem en het bakpoeder door met een spatel of garde.
- Haal de oreo's door het beslag: dit gaat het gemakkelijkst door een vork voorzichtig in de witte vulling van de koekjes te prikken.
- Frituur de oreo's dan circa 4 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met poedersuiker.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.