De ultieme pannenkoek – Dutch pancakes

Eigenlijk is de naam best een beetje gek, want een Dutch baby (een Nederlandse baby) is afkomstig uit Amerika. Het is eigenlijk een kruising tussen een pannenkoek en een soufflƩ. Tijdens het bakken komt de pannenkoek namelijk heel erg omhoog, om vervolgens weer in te zakken. Daarbij ontstaat de zo karakteristieke rand van de Dutch baby.

Waarom is een Dutch pancake zo bijzonder?

Je kent ze misschien als ā€˜ovenpannenkoek’, maar een Dutch pancake is zoveel meer. Door de hete oven en een flinke klont boter rijst ā€˜ie prachtig op, krijgt ā€˜ie knapperige randen en een heerlijk zachte bodem. Het is een soort pannenkoek die zichzelf mag laten zien — een echte showstopper op tafel. En geloof me, je gasten gaan vragen hoe je dit hebt geflikt.

Hoe maak je een Dutch baby pannenkoek

Het maken van een Dutch baby pannenkoek is niet ingewikkeld maar er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste mag de vorm waarin je het gaat bakken niet te groot zijn. Gebruik je een te grote pan dan komt de pannenkoek niet goed omhoog en mis je het effect.

Gebruik dus een pan, liefst van gietijzer, van maximaal 20 cm breed. Liefst nog iets kleiner als je dat hebt. Het mag ook een andere ovenproof vorm zijn.

Zorg dat je de oven inclusief de lege vorm goed voorverwarmd tot 220 ˚C. Het is belangrijk dat je tijdens het opwarmen de pan ook al mee verwarmt zodat die straks loeiheet is als het beslag erin gaat.

Dutch baby pannenkoek vers uit de oven

Vullen met veel vers fruit

Vervolgens is het zaak om de pannenkoek te vullen met lekker veel vers fruit en direct te serveren. Warm en met knapperige randjes is het het allerlekkerste!

Teveel gedoe? Dan kun je natuurlijk ook mijn ricottapannenkoekjes proberen!

De ultieme pannenkoek
Totale tijd25 minuten

De ultieme pannenkoek – Dutch baby

4.41 van 32 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)

Ingrediƫnten

  • 60 gr bloem
  • 125 ml volle melk
  • 2 grote eieren
  • 2 el suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 tl zout
  • 2 el ongezouten boter
  • Om te serveren
  • Poedersuiker
  • Ahornsiroop
  • Jam
  • Vers fruit

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwarm de oven met de pan erin voor op 220˚C.
  • Doe de bloem, melk, eieren, suiker, vanille en zout in een blender en draai kort om het goed te mengen.
  • Laat het beslag vervolgens voor 10-15 minuten staan in de blender. Dit zorgt ervoor dat de bloem de vloeistof kan absorberen.
  • Zodra de oven en je pan goed heet zijn, haal je de pan eruit. Doe hier de boter in en draai het even om zodat alles goed bedekt is met boter.
  • Doe het beslag erin en zet weer terug in de oven. Je wilt dit snel doen, anders koelt de pan teveel af.
  • Bak de Dutch Baby pannenkoek tot deze luchtig en bruin is. De randen zullen flink omhoog komen en de randen worden donker bruin. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Haal uit de oven en serveer de pannenkoek met vers fruit, poedersuiker, jam en ahornsiroop naar smaak.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.41 from 32 votes (31 ratings without comment)

popupmm15