Tompouce oliebollen

De oliebollenkramen zijn weer geopend en ook ik ben dól op deze feestelijke wintersnack. Nu zag ik onlangs bij gebakkraam Muller in Woerden een wel heel bijzonder nieuw exemplaar in de toonbank liggen: de tompoucebol!

De nieuwste oliebollentrend: de tompoucebol

Bakker Dennis Muller maakt naast gewone oliebollen en appelbeignets sinds kort ook heuse tompoucebollen. Ze zijn niet aan te slepen! “De tompoucebol is eigenlijk gewoon een grote oliebol met in het midden de room van een tompouce. Vervolgens wordt die bedekt met een roze topping”, vertelt de oliebollenbakker aan het AD.

De bijzondere twist is volgens Muller de roze topping. Hoe hij die precies maakt, blijft uiteraard een bakkersgeheim… “De reacties van mensen uit het dorp zijn heel positief. De tompoucebol slaat zeker goed aan!”

Zo maak je zelf een tompoucebol

Omdat Woerden niet bij me om de hoek ligt, besloot ik zelf in de keuken te experimenteren met een recept voor de tompoucebol. En dat is gelukt! Hieronder vind je hoe je ‘m zelf maakt.

Je begint met gewone naturel oliebollen. Die kun je kopen, maar natuurlijk ook zelf bakken. Mijn basisrecept voor oliebollen vind je hier.

 

tompoucebol Tompouce oliebollen
Totale tijd1 uur

Tompoucebol: tompouce oliebollen

4.64 van 19 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 15 oliebollen gekocht of zelf gebakken
  • 350 ml melk
  • 16 gram vanillesuiker 2 zakjes
  • 65 gram kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 40 gram bloem
  • 75 gram poedersuiker
  • 1-2 el rode bietensap

Bereidingswijze: 

  • Koop of bak zelf oliebollen en laat ze afkoelen.
  • Roer de eidooiers, suiker, vanillesuiker en bloem door elkaar in een kom en meng goed.
  • Verhit in een pannetje de melk tot het kookt en draai dan het vuur uit. Giet een klein beetje van de hete melk bij het eimengsel. Niet te veel, dan gaan de eieren garen en krijg je roerei!
  • Voeg de rest van de melk in gedeeltes toe en blijf goed roeren tot een glad geheel. Giet dit mengsel terug in de pan en zet weer terug op laag vuur. Breng onder constant roeren rustig aan de kook en roer ook goed over de bodem, zodat het niet gaat aanbakken. Het mengsel zal na een tijdje dikker worden, als het de dikte tussen vanillevla en pudding in heeft, is het klaar. Doe de room in een schone kom en leg plasticfolie op de room, zodat er geen velletje op komt. Laat even afkoelen en zet vervolgens in de koelkast, zodat het nog verder indikt.
  • Doe de poedersuiker in een kommetje en meng er 1 tot 2 eetlepels bietensap doorheen tot een glad glazuur, die wel een beetje vloeibaar is, maar niet te nat.
  • Snijd de afgekoelde oliebollen open en haal er een beetje van het binnenste uit. Pak de oliebollen aan de onderkant vast en doop met de bovenkant in de glazuur. Draai om en leg met de geglazuurde kant naar boven op een taartrekje/rooster om hard te worden.
  • Haal terwijl het glazuur aan het opdrogen is de banketbakkersroom uit de koelkast en roer met een garde los. Doe in een spuitzak met een kartelmondje en vul de geglazuurde oliebollen met banketbakkersroom.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

tompoucebol Tompouce oliebollen

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.