Het fijnste plekje op aard is echt mijn moestuin. Na jaren keihard werken en eigenlijk altijd hard werken, staat mijn moestuin nu in volle bloei! De zomermaanden zijn dan ook de hoogtepunten van het jaar, maar dat betekent niet dat je er de rest van het jaar niets aan hebt, eigenlijk groeit er het hele jaar wel iets in mijn moestuin. Maar dan wanneer oogst je wat? Hoe groei je het überhaupt en wat maak je er vervolgens mee? I know, zoveel vragen, maar geen paniek, ik heb ook alle antwoorden voor je.
Weerupdate
Maar eerst is het goed om te weten, dat de oogst anders is dan vorige jaren. Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is de zomer niet op en top geweest tot nu toe. En ja, dat heeft ook effect op de bloemetjes en de bijtjes en dus ook op de oogst. Wat het met name is, is dat alles wat later is gaan groeien in de tuin. Het was ook erg nat en dat vinden sommige groenten gewoon minder leuk. Zo spoelen de voedingsstoffen weg en groeien wortels in de natte grond minder snel.
In bloei
Wat bij mij momenteel in bloei staat is het volgende:
Tuinbonen
Bietenaardbeien
Courgette
Basilicum
Oost-Indische kers
Tomaten
Komkommers
Augurk
Nieuw-Zeelandse spinazie
Sla
Broccoli
Shiso
Worteltjes
Koolrabi
Tijd om te oogsten
Wat je kunt oogsten in augustus, is dan gelijk ook al het bovenstaande, maar als ik heel eerlijk ben, maak ik elke dag een rondje en vul mijn mand dan. En ja, dat kan zo gelijk door de keuken in. Maar wat maak je nu met al deze dingen? Het liefst maak ik gewoon een grote salade en gooi ik erin wat de tuin mij geeft, maar ja, dat is niet echt een recept. Gelukkig heb ik voor jou ook een paar knallers van recepten met producten die je dus nu kunt oogsten.
Stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego en Oost-Indische kers
De Italiaanse zomer op je bord, maar met een twist. Dit stokbroodje is totaal niet moeilijk, maar zit bomvol smaak. Ik maak ‘m dus af met Oost-Indische kers. Het hoeft niet, maar als je het toch in de tuin hebt, why not?!
Frisse tuinbonendip
Deze dip van verse tuinbonen met doperwten en feta, is echt een match made in heaven. Hij kan zo op de borrelplank of gewoon op een boterham.
Gevulde courgette met doperwtenpuree en couscous
Groen moet je doen en dat bewijst deze gevulde courgette. Een groenten vullen klinkt een beetje saai, maar dat is deze groene versie echt niet.
Wat je dus ook kan vullen zijn de courgettebloemen, daar heb ik hier een recept voor.
Hoe zelf eetbare bloemen kweekt zoals de courgettebloemen of de Oost-Indische kers, dat lees je hier.
Mijn favoriet: de courgette
Iedereen heeft zo zijn favoriete groenten, en ik ben dol op courgette. Deze beuker groeit als een malle, je kan zowel de bloem als de vrucht eten en het is echt behoorlijk makkelijk om zelf te kweken. Hoe je dat doet? Let me tell you.
Zelf courgette kweken
Courgettes zijn relatief eenvoudig te kweken en kunnen een overvloedige oogst opleveren. Hier zijn enkele tips om courgettes succesvol zelf te groeien:
Zaaien en planten
Zaai courgettezaden binnenshuis in potten ongeveer 4-6 weken voor de laatste vorst. Plant de zaden ongeveer 2 cm diep. Als je direct buiten wilt zaaien, wacht dan tot de grond is opgewarmd tot minstens 15°C en er geen kans meer is op vorst.
De grond in
Kies een zonnige standplaats, want courgettes hebben minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag nodig. Plant courgettes op een afstand van ongeveer 90 cm uit elkaar om voldoende ruimte voor groei te bieden.
Water en Voeding
Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig maar niet drassig. Mulch rond de planten om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Bemest de planten regelmatig met een uitgebalanceerde meststof om een gezonde groei te bevorderen. Compostthee of vloeibare meststof kan ook helpen.
Onderhoud
Verwijder regelmatig onkruid rondom de planten en controleer op plagen zoals slakken en kevers. Handmatig verwijderen of biologische bestrijdingsmiddelen kunnen helpen bij plaagbeheer.
Oogsten
De oogsttijd van courgettes is in de zomer. Meestal zijn ze klaar voor de oogst ongeveer 50-60 dagen na het zaaien. Oogst de vruchten wanneer ze ongeveer 15-20 cm lang zijn voor de beste smaak en textuur. Pluk de courgettes regelmatig om de plant aan te moedigen meer vruchten te produceren. Laat de vruchten niet te groot worden, want dat kan de smaak en textuur negatief beïnvloeden.
Tips!
Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de planten om schimmelproblemen zoals meeldauw te voorkomen. Water de planten aan de basis in plaats van bovenop de bladeren om schimmelgroei te verminderen.
Courgettes hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Als de vruchtzetting een probleem is, kun je handmatige bestuiving proberen door stuifmeel van de mannelijke bloemen over te brengen naar de vrouwelijke bloemen.
En nu kan je genieten van heerlijke, zelfgekweekte courgettes!
Meer moestuin tips voor in de maand augustus? Die vind je hier.