Diner recepten

Dit recept valt onder

Danny’s saté babi met zoetzure komkommer

Samenvatting

  • Voorbereiden 15 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Extra tijd 4 uren
  • Aantal personen 4

Ingredienten

Saté

500 g speklapjes

500 g schouderkarbonade

1 bol knoflook

2 el gemalen korianderzaad (ketoembar)

500 ml zonnebloemolie

2 dl zoete ketjap

2 el bruine suiker

citroensap

1 mespunt komijnpoeder (djinten)

Satésaus

1 ui

2 teentjes knoflook

1 rode peper

1/2 stengel citroengras (sereh)

1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)

Olie

1 sesamblad

2 cm laos

350 ml runderbouillon

1 pot (350 g) pindakaas

1 el bruine suiker

Citroepsap

Zoetzure komkommer

200 ml azijn

150 g suiker

1 steranijs

1 komkommer

Extra benodigdheden

Keukenmachine

Satéstokjes

Gebakken uitjes als garnering

Sharing is caring!

Sate babi

Saté babi

Na al dat feestgeweld is het weliswaar nu het moment om gezonder te gaan eten, maar het is ook nog weekend. Daarom vandaag een lekker makkelijk recept van niemand minder dan Danny Jansen.

Deze saté babi is wel even wat werk om te maken maar dan heb je ook wel wat. Ik vind het heerlijk om dit te eten op een lekker broodje, maar je kunt de saté babi natuurlijk ook prima eten aan het stokje. Ook lekker om dit te eten met een grote groene salade.

Want ik ben wel toe aan wat extra groente zo na de feestdagen. Verwacht de komende tijd dan ook lekker veel gezonde gerechten waarmee je meteen aan de slag kunt!

Sate babi

Danny's saté babi met zoetzure komkommer

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 4 uren
Totale tijd: 4 uren 30 minuten

Ingrediënten

Saté

  • 500 g speklapjes
  • 500 g schouderkarbonade
  • 1 bol knoflook
  • 2 el gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 2 dl zoete ketjap
  • 2 el bruine suiker
  • citroensap
  • 1 mespunt komijnpoeder (djinten)

Satésaus

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1/2 stengel citroengras (sereh)
  • 1 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • Olie
  • 1 sesamblad
  • 2 cm laos
  • 350 ml runderbouillon
  • 1 pot (350 g) pindakaas
  • 1 el bruine suiker
  • Citroepsap

Zoetzure komkommer

  • 200 ml azijn
  • 150 g suiker
  • 1 steranijs
  • 1 komkommer

Extra benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Satéstokjes
  • Gebakken uitjes als garnering

Instructies

Saté

  1. Snijd het vlees in kleine stukjes. Pel de knoflookbol en snijd de teentjes fijn. Mix in de keukenmachine het korianderzaad met de knoflook, zonnebloemolie, ketjap en bruine suiker.
  2. Breng de marinade op smaak met citroensap en komijnpoeder. Marineer het vlees minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
  3. Laat de satéstokjes een nacht weken in water. Rijg het vlees aan de stokjes en knijp de saté even uit zodat de overtollige marinade eruit loopt. Verhit een grillpan en gril de saté om en om in circa 7 minuten gaar.

Satésaus

  1. Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn. Kneus het citroengras en wrijf het korianderzaad fijn in de vijzel. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg het citroengras, het salamblad en de laos toe. Fruit even mee en blus af met de bouillon.
  2. Voeg de pindakaas in gedeeltes toe tot de saus op de juiste dikte is. Breng op smaak met de bruine suiker en met citroensap. Verdun de saus eventueel met water.

Zoetzure komkommer

  1. Breng de azijn met de suiker en de steranijs aan de kook. Haal de pan van het vuur.
  2. Schaaf de komkommer in de lengte tot lange linten. Leg de komkommerlinten in het zoetzuur en laat minstens 30 minuten marineren.
  3. Serveer de saté op een broodje met de saus, gebakken uitjes en zoetzure komkommer.

Nog meer lekkers