Wat is een plaattaart?
Een plaattaart is een hartige taart die wordt gemaakt met een bodem van bladerdeeg of pizzadeeg en wordt belegd met verschillende ingrediƫnten zoals groenten, vlees, vis en kaas. Het is een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan je eigen smaak en voorkeur.
De ideale tool voor deze courgette plaattaart
Voor de plakjes courgette kun je eventueel een Japanse keukenmandoline gebruiken, om prachtige dunne schijfjes te krijgen. Dit is echt een onmisbare gadgets bij het koken! Als je deze niet hebt, kun je ook je knife skills oefenen of eventueel een kaasschaaf gebruiken. Wel op je vingers letten…
Variaties
Deze plaattaart leent zich uitstekend voor persoonlijke aanpassingen. Hier zijn enkele ideeƫn om het recept naar eigen smaak te variƫren:
- Voeg andere groenten toe, zoals cherry tomaten, paprika of ui.
- Gebruik verschillende soorten kaas, zoals geitenkaas of mozzarella.
- Garneer de taart met verse kruiden, zoals basilicum of peterselie.
Tips voor het serveren
Deze courgette plaattaart is heerlijk als borrelhap, lunch of licht diner. Serveer er een frisse groene salade bij voor een complete maaltijd. De taart is ook lekker op kamertemperatuur
Probeer dit recept zelf uit en ontdek hoe lekker en veelzijdig een courgette plaattaart kan zijn. Met een paar eenvoudige ingrediƫnten tover je in no-time een smakelijk gerecht op tafel waar iedereen van zal genieten. Eet smakelijk!
Ook lekker: deze makkelijke plaattaart met zalm en spinazie

Plaattaart recepten
Plaattaart is een veelzijdig en smakelijk gerecht dat perfect is voor elke gelegenheid. Of je nu een snelle maaltijd nodig hebt voor doordeweeks of een indrukwekkend gerecht wilt serveren op een feestje, plaattaart is altijd een goed idee. Hier heb ik nog wat extra inspiratie voor andere plaattaarten:

Courgette plaattaart met roomkaas, Parmezaanse kaas en knoflook
Ingrediƫnten
- 2 el roomkaas
- 1 teen knoflook fijngeperst
- 4 el geraspte Parmezaanse kaas
- 1 rol vers deeg voor hartige taart
- 1 courgette in dunne plakjes
- olijfolie
- 3 el pijnboompitten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Klop de roomkaas los in een mengkom. Voeg knoflook en 2 el Parmezaanse kaas toe en klop goed door.
- Rol het bladerdeeg uit en leg met bakpapier en al op een bakplaat. Spreid het roomkaasmengsel min of meer gelijkmatig uit binnen het binnenste vierkant. Verdeel er dakpansgewijs de courgetteplakjes overheen.
- Strooi de overige 2 el Parmezaanse kaas over de courgettes en bak de plaattaart 20 minuten in de oven op 180 °C. Strooi de pijnboompitten erover en bak nog 5 minuten (houd de oven in de gaten om te zien of de pitjes niet verbranden).
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Hartige taart recepten
- Kaas recepten
- Lente
- Lunch recepten
- Plaattaart recepten
- Snacks
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.