Cottage pie

Cottage pie

Cottage pie – niet te verwarren met shepherd’s pie – is een ovenschotel van gehakt en andere ingrediënten, afgetopt met een heerlijke laag, krokant gebakken aardappelpuree. Dit van oorsprong Engelse gerecht was bedoeld om restjes op te maken. Tegenwoordig is het gerecht uitgegroeid tot een volwaardige maaltijd en hoewel het nog steeds heel geschikt is om restjes in te verwerken, komen die er niet vaak meer aan te pas. In Engeland is het populair pub-food en het zal je dus ook niet verbazen dat deze pie erg goed samengaat met een ijskoud biertje.

Cottage vs. Shepherd’s

Hoewel de twee erg veel overeenkomsten hebben, is er toch een duidelijk verschil. Een cottage pie werd beschouwd als armenvoedsel en de shepherd’s pie was bedoeld als voedsel voor de rijken. In de “arme” cottage pie wordt rundergehakt gebruikt, terwijl voor de “luxe” shepherd’s pie vaak lamsvlees wordt gebruikt. Beiden worden afgetopt met een romige laag aardappelpuree en vervolgens gegratineerd in de oven.

Eet je geen vlees of liever een dagje zonder? Vervang het gehakt dan door een vleesvervanger of probeer dit recept voor vegetarische pot pie.

Cottage pie
Totale tijd55 minuten

Cottage pie

4.30 van 31 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 800 g kruimige aardappels
  • 2 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie + extra om te garneren
  • 350 g spruitjes
  • 100 g plakjes gerookt spek
  • 350 g rundergehakt
  • 3 el tomatenpuree
  • 50 ml volle melk
  • 200 ml crème fraîche
  • 50 g geraspte belegen kaas + extra om te garneren
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht)
  • Schil de aardappels. Snijd ze in grove stukken, doe in een pan en schenk er net genoeg water bij tot ze net onder staan. Voeg zout toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar.
  • Haal de schil van de ui en hak fijn. Haal de naaldjes van de rozemarijn snijd samen met de blaadjes salie fijn. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Bak de plakjes spek in 2-3 minuten in een flinke droge koekenpan knapperig en bruin. Haal ze uit de pan en laat op een stukje keukenpapier uitlekken. Breek als ze zijn afgekoeld in stukjes.
  • Bak de ui, rozemarijn en salie 2 minuten in het spekvet. Voeg het gehakt en de fijngehakte kruiden en spruitjes toe en bak rondom bruin. Schep de tomatenpuree er door en bak 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel het gehakt over de ovenschaaltjes. Verdeel de stukjes spek erover.
  • Giet de aardappels af, roer de crème fraîche, geraspte kaas en melk er door en stamp tot een romige puree. Verdeel de puree over de ovenschaaltjes. Maak er met de achterkant van een vork een mooi patroontje in. Zet 25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin kleurt en krokant is. Bestrooi eventueel met extra kaas en salieblaadjes.
  • Tip: Wil je een mooie bruine bovenkant? Besmeer de aardappelpuree dan met een klein beetje gesmolten boter. Het patroontje maak je het gemakkelijkste door je vork elke keer een beetje nat te maken met water. Zo blijft de aardappelpuree niet aan de vork plakken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cottage pie

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.