Citrustaart van amandelbeslag

1 uur 35 minuten

We houden állemaal van taart, maar soms is een taart met meerdere lagen gewoon een té grote onderneming. Daarom ben ik dol op upside down-taarten. Ze zien er namelijk niet alleen mooi uit, ze zijn ook nog eens heel makkelijk te maken!

Bekleed de bodem van je springvorm met je topping naar keuze (in dit geval: gesneden citrusfruit), giet je beslag er overheen en bakken maar! Als je klaar bent om te serveren, draai je de citrustaart gewoon om en serveer je hem “ondersteboven”. Deze overheerlijke taart is lekker fris door het gebruik van citroen, sinaasappel en grapefruit, en het amandelmeel maakt hem extra smeuïg. 

Tips die het maken van deze citrustaart nog makkelijker maken

Schrik niet als je nooit eerder een upside down-taart hebt gemaakt. Het is écht niet moeilijk. Als je citrusvruchten in een taartvorm kunt leggen, kun je deze citrustaart maken. Enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Vul de gaten op met kleine stukjes fruit. Omdat je cirkelvormige citrusschijfjes gebruikt om deze cake te bedekken, zul je ongetwijfeld gaten in de topping hebben. Je kunt deze opvullen met kleine partjes fruit. Maar je kunt er ook voor kiezen om de plakjes fruit elkaar te laten overlappen. Het hoeft niet perfect: lekker rustiek is ook mooi.
  • Stort de taart na het bakken meteen uit op een taartrooster. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat de topping blijft plakken. 
  • Koop (indien mogelijk) biologisch fruit. Je wilt tenslotte niet dat de restanten van pesticiden in je citrustaart terecht komen… Dus biologisch is hier the best way to go. Als je geen biologische citrusvruchten kunt vinden, was je fruit dan eerst goed onder heet water voordat je ermee aan de slag gaat.

Helemaal ondersteboven van upside down-taarten? Probeer dan ook eens mijn recept voor ananas tarte tatin met ketjapkaramel of deze  rabarber tarte tatin

Citrustaart van amandelbeslag

Citrustaart van amandelbeslag

4.22 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Porties 14 personen

Benodigdheden

  • Mixer met garde
  • Ronde bakvorm (24 cm)

Ingrediënten
 

Voor de topping:

  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 185 g water
  • 2 mineola’s of sinaasappels
  • 1 citroen het liefst biologisch
  • 1 limoen het liefst biologisch
  • 1 grapefruit het liefst biologisch
  • 200 g sinaasappelmarmelade

Voor het beslag:

  • 225 g boter gesmolten
  • 6 eieren
  • 330 g fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 225 g bloem
  • 165 g amandelmeel
  • Snuf zout

Instructies
 

Voor de topping:

  • Je kunt het beste biologische citrusvruchten gebruiken, anders zit er een chemisch laagje overheen. Mocht je toch niet-biologisch fruit in huis hebben, dan kun je de vruchten een dagje in een badje laten staan met baking soda, azijn en water. Goed afboenen en dan kan je ze wél gebruiken.
  • Snij alle citrusvruchten zo dun mogelijk in plakjes. Doe de suiker en water in een grote koekenpan op matig vuur en verhit al roerend tot de suiker is opgelost. Leg er voorzichtig de plakken van de citrusvruchten in en draai het vuur laag. Laat ca. 10 minuten sudderen en zet daarna het vuur uit. Dit proces zorgt ervoor dat je gekonfijt fruit krijgt, en je ze daarom met de schil kunt eten.

Voor het beslag:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
  • Smelt de boter en laat afkoelen (niet te lang, de boter moet niet stollen!).
  • Vet de ronde bakvorm (24 cm) in met wat boter en bekleed de vorm volledig met bakpapier; de bodem én de randen.
  • Mix de eieren met de suiker, de snuf zout en de uitgeschraapte zaadjes van het vanillestokje en mix tot een luchtig geheel. Het zal verdubbelen in volume.
  • Zeef de bloem, en schep de bloem er in delen luchtig doorheen. Doe dit langzaam, deel voor deel.
  • Schep er daarna losjes de afgekoelde, gesmolten boter en het amandelmeel erdoor. Ook dit kun je het beste deel voor deel doen.
  • Schik de plakken citrusfruit onderin en tegen de rand van de taartvorm. Een klein beetje overlappen mag! Bewaar de siroop die overblijft.
  • Schep het beslag over het fruit in de vorm. Verdeel de sinaasappelmarmelade met de achterkant van een lepel door het beslag heen. Bak het geheel 50-60 minuten in de oven.
  • Stort de taart meteen uit de vorm op een draadrooster. Prik gaatjes in de bovenkant en giet de overgebleven siroop erover. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem serveert.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Citrustaart van amandelbeslag

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.