Citrustaart van amandelbeslag

Bekleed de bodem van je springvorm met je topping naar keuze (in dit geval: gesneden citrusfruit), giet je beslag er overheen en bakken maar! Als je klaar bent om te serveren, draai je de citrustaart gewoon om en serveer je hem “ondersteboven”. Deze overheerlijke taart is lekker fris door het gebruik van citroen, sinaasappel en grapefruit, en het amandelmeel maakt hem extra smeuïg. 

Citrustaart van amandelbeslag

Tips die het maken van deze citrustaart nog makkelijker maken

Schrik niet als je nooit eerder een upside down-taart hebt gemaakt. Het is écht niet moeilijk. Als je citrusvruchten in een taartvorm kunt leggen, kun je deze citrustaart maken. Enkele dingen om in gedachten te houden:

  • Vul de gaten op met kleine stukjes fruit. Omdat je cirkelvormige citrusschijfjes gebruikt om deze cake te bedekken, zul je ongetwijfeld gaten in de topping hebben. Je kunt deze opvullen met kleine partjes fruit. Maar je kunt er ook voor kiezen om de plakjes fruit elkaar te laten overlappen. Het hoeft niet perfect: lekker rustiek is ook mooi.
  • Stort de taart na het bakken meteen uit op een taartrooster. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat de topping blijft plakken. 
  • Koop (indien mogelijk) biologisch fruit. Je wilt tenslotte niet dat de restanten van pesticiden in je citrustaart terecht komen… Dus biologisch is hier the best way to go. Als je geen biologische citrusvruchten kunt vinden, was je fruit dan eerst goed onder heet water voordat je ermee aan de slag gaat.

Helemaal ondersteboven van upside downtaarten? Probeer dan ook eens mijn recept voor ananas tarte tatin met ketjapkaramel of deze  rabarber tarte tatin

Citrustaart van amandelbeslag
Totale tijd1 uur 35 minuten

Citrustaart van amandelbeslag

4.13 van 16 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

14 personen

Voor de topping:

  • 330 g fijne kristalsuiker
  • 185 g water
  • 2 mineola’s of sinaasappels
  • 1 citroen het liefst biologisch
  • 1 limoen het liefst biologisch
  • 1 grapefruit het liefst biologisch
  • 200 g sinaasappelmarmelade

Voor het beslag:

  • 225 g boter gesmolten
  • 6 eieren
  • 330 g fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 225 g bloem
  • 165 g amandelmeel
  • Snuf zout

Bereidingswijze: 

Voor de topping:

  • Je kunt het beste biologische citrusvruchten gebruiken, anders zit er een chemisch laagje overheen. Mocht je toch niet-biologisch fruit in huis hebben, dan kun je de vruchten een dagje in een badje laten staan met baking soda, azijn en water. Goed afboenen en dan kan je ze wél gebruiken.
  • Snij alle citrusvruchten zo dun mogelijk in plakjes. Doe de suiker en water in een grote koekenpan op matig vuur en verhit al roerend tot de suiker is opgelost. Leg er voorzichtig de plakken van de citrusvruchten in en draai het vuur laag. Laat ca. 10 minuten sudderen en zet daarna het vuur uit. Dit proces zorgt ervoor dat je gekonfijt fruit krijgt, en je ze daarom met de schil kunt eten.

Voor het beslag:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C (hetelucht).
  • Smelt de boter en laat afkoelen (niet te lang, de boter moet niet stollen!).
  • Vet de ronde bakvorm (24 cm) in met wat boter en bekleed de vorm volledig met bakpapier; de bodem én de randen.
  • Mix de eieren met de suiker, de snuf zout en de uitgeschraapte zaadjes van het vanillestokje en mix tot een luchtig geheel. Het zal verdubbelen in volume.
  • Zeef de bloem, en schep de bloem er in delen luchtig doorheen. Doe dit langzaam, deel voor deel.
  • Schep er daarna losjes de afgekoelde, gesmolten boter en het amandelmeel erdoor. Ook dit kun je het beste deel voor deel doen.
  • Schik de plakken citrusfruit onderin en tegen de rand van de taartvorm. Een klein beetje overlappen mag! Bewaar de siroop die overblijft.
  • Schep het beslag over het fruit in de vorm. Verdeel de sinaasappelmarmelade met de achterkant van een lepel door het beslag heen. Bak het geheel 50-60 minuten in de oven.
  • Stort de taart meteen uit de vorm op een draadrooster. Prik gaatjes in de bovenkant en giet de overgebleven siroop erover. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem serveert.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.13 from 16 votes (15 ratings without comment)