Citroen semifreddo

Semifreddo is een fantastisch Italiaans nagerecht, dat letterlijk “half koud” betekent. Dit toetje heeft de structuur van een soort bevroren mousse. Een soort roomijs, maar dan zonder dat je er een ijsmachine voor nodig hebt. Ideaal!

Ik maakte een frisse variant: een citroen semifreddo met naast de ijsmousse heerlijke laagjes van lange vingers. Stiekem een beetje afgekeken van de tiramisu

Tips voor deze citroen semifreddo

Voor deze citroen semifreddo heb je een cakeblik van 25 cm met circa 1 liter inhoud nodig. Een zelfde bakvorm als waar je een gewone cake of bananenbrood in zou bakken, dus. Hier vind je mijn favoriete cakeblik van 25 cm.

Deze goddelijke Italiaanse semifreddo is geen licht en gezond recept; daarom kun je ook zeker met 10 personen van dit recept genieten. Voor iedereen een plak! Ik gebruik namelijk zowel volle roomkaas als mascarpone, én een pot lekkere lemoncurd. Deze frisse ‘saus’, die een beetje tussen een saus en een pasta in zit qua dikte, kun je bij goed gesorteerde supermarkten of bakwinkels kopen. Vaak vind je ze ook in delicatessenwinkels. 

To limoncello or not to limoncello?

In dit toetje gaat limoncello, de heerlijke alcoholische drank op basis van citroen. Voor de smaak, maar de alcohol helpt ook bij het bevriezingsproces. Wil of mag je nu geen alcohol consumeren, dan zou je eventueel de 100 ml limoncello kunnen vervangen door (niet al te zoete) citroenlimonade. Maakt het wel nét wat anders qua smaak en structuur, dus houd daar rekening mee.

Citroen semifreddo

Citroen semifreddo
Totale tijd6 uur 30 minuten

Citroen semifreddo

4.28 van 61 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

10 personen
  • 400 g volle roomkaas naturel
  • 1 pot lemoncurd 320 g
  • 250 g mascarpone
  • 3 citroenen
  • 100 ml limoncello
  • 2 el poedersuiker
  • 30 lange vingers (ongeveer, hou er een paar extra achter de hand)

Bereidingswijze: 

  • Bekleed een klein cakeblik (ca. 1 l inhoud) met plasticfolie.
  • Klop de roomkaas los met een elektrische mixer. Voeg de lemoncurd en de mascarpone toe en klop tot een glad geheel.
  • Rasp de schil van 1 citroen en pers 2 citroenen uit. Doe de citroenrasp en het citroensap in een kom en meng met de limoncello en de poedersuiker. Klop goed om de poedersuiker op te laten lossen. Doop 10 lange vingers in het limoncellomengsel en verdeel ze netjes over de bodem van het cakeblik.
  • Spreid er een derde van het roomkaasmengsel overheen. Vorm zo nog twee lagen van in de limoncello gedoopte lange vingers en roomkaasmengsel. Dek het geheel af met plasticfolie en zet tenminste 6 uur in de vriezer.
  • Haal de semifreddo 20 minuten voor het serveren uit de vriezer. Snijd de laatste citroen in flinterdunne schijfjes en garneer hiermee de bovenkant van de semifreddo. Serveer het nagerecht in plakken, zoals je bij een cake zou doen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.28 from 61 votes (60 ratings without comment)