Citroen lavendel champagnecake

Champagne hoort bij de feestdagen en kan natuurlijk niet ontbreken tijdens Oud & Nieuw. Ik maakte een feestelijke citroen lavendel champagnecake. Even wat anders dan normaal: een tulbandcake waar je je gasten écht mee kunt verrassen!

Champagnecake met… champagne!

De meeste van jullie zullen wel bekend zijn met deze mousserende wijn uit de Franse Champagnestreek. Deze bubbel wordt al eeuwenlang gedronken tijdens feestdagen of bijzondere gebeurtenissen. 

Champagne wordt gemaakt van het sap van zowel witte als blauwe druiven. Eind september wordt er op de wijngaarden met de hand geoogst en worden de druiven naar het wijnhuis gebracht. Champagne is één van de weinige soorten, waarbij het verboden is om machinaal te plukken.

Eenmaal aangekomen in het wijnhuis, worden de druiven zorgvuldig geperst. De most, het versgeperste sap dat nog niet vergist is, wordt vervolgens opgeslagen in vaten. Dan begint het wachten. Pas na het gistingsproces, waar de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur, is dit goddelijke sap champagne te noemen. Na het gistingsproces zal de wijn nog moeten rijpen voor gebruik. 

Meer leren over champagne? Lees dan mijn artikel over champagne!

Lavendelsiroop 

In het beslag van de champagnecake verwerk ik naast champagne Monin lavendelsiroop. Lavendel is een prachtige paarse bloem met een sterke geur die zoet en kruidig ruikt. Lavendel staat bekent om zijn kalmerende werking en wordt al jaren in vele andere producten gebruikt. Het is namelijk mogelijk om de olie uit de plant te extraheren en deze in producten zoals voeding, kaarsen, parfum en cosmetica te verwerken. Ik weet nog goed dat mijn oma vroeger altijd zakjes met lavendelkorrels in de kledingkast had liggen. Dan ging alle kleding lekker ruiken! Je hoort het al: deze plant is voor veel dingen goed. 

Gedroogde lavendel wordt in de keuken gebruikt om producten zoals kaas en tomaten op smaak te brengen. In de Franse keuken zijn ze er dol op! Je kunt ook lavendelthee of lavendelsiroop gebruiken. In dit gerecht gebruik ik lavendelsiroop van Monin om de champagnecake een zoete, aromatische smaak te geven. Je haalt deze fles bij de grotere supermarkt, groothandel of online via het linkje hierboven.

Tulbandvorm 

Deze spannende champagnecake maak ik in een tulbandvorm. Door deze vorm krijgt de cake meteen een feestelijke uitstraling, en kan je vervolgens het glazuur mooi verdelen. Heb je nog geen goede vorm in huis? Neem dan eens een kijkje bij deze handige tulband bakvorm van Nordic Ware

Ook heel erg lekker: mijn appeltulband met roomkaas frosting!

Citroen lavendel champagnecake

Citroen lavendel champagnecake
Totale tijd1 uur 15 minuten

Citroen lavendel champagnecake

Pin recept Printen

Ingrediënten

10 personen
  • 350 g patentbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 180 ml champagne
  • 180 ml karnemelk
  • 180 g boter op kamertemperatuur
  • 400 g kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 2 tl lavendelsiroop Monin, zie link eerder in het artikel
  • 2 hele eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 tl zout
  • 100 g poedersuiker
  • 25 ml champagne
  • gouden decoratie bv. gouden sprinkles

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 175°C.
  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een grote kom.
  • Klop de boter met suiker in de keukenmachine. Voeg de 2 hele eieren een voor een toe, gevolgd door rasp en sap van de citroen en lavendelsiroop. Voeg het bloemmengsel, champagne en karnemelk toe en meng tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel als laatste door het beslag.
  • Doe het beslag in een ingevette vorm, bijvoorbeeld een mooie tulbandvorm, en bak 40-50 minuten.
  • Maak het glazuur door poedersuiker te mengen met champagne en giet over de cake als deze is afgekoeld. Versier met gouden decoratie.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.