Chocolade-mueslirepen

40 minuten

 

Mueslirepen kun je natuurlijk kopen, maar met net iets meer moeite maak je ze gewoon zelf. Veel lekkerder dan die uit de supermarkt, zeker deze chocolade-mueslirepen met een beetje gember. De perfecte snack to go.

Mueslirepen zelf maken

Het maken van mueslirepen is helemaal niet ingewikkeld. Het is een kwestie van het kiezen van je basisingrediënten, de boel mengen en over een bakvorm verdelen. De oven doet de rest! De basis van deze mueslirepen is havermout. Die is voedzaam, goedkoop en zorgt voor een lekker knapperig eindresultaat. Om te zorgen dat de havermoutvlokken aan elkaar blijven plakken, gebruik ik een mengsel van honing, lichte basterdsuiker en gembersiroop. Dat sticky mengsel maakt deze repen zo onweerstaanbaar chewy. Liever vegan? Je kunt de boter ook vervangen door een plantaardige variant op boter en de honing door ahorn- of agavesiroop. Kies in dat geval dan ook voor een vegan pure chocolade. 

Smaakvariaties

Mueslirepen kun je alle smaken geven die je lekker vindt. In deze versie ga ik voor een combinatie van chocolade en gember. Een gouden duo. Geen fan van gember? Laat hemdan weg en gebruik een extra eetlepel honing. Fijngehakt gedroogd fruit, zoals abrikozen, doen het ook heel goed. Let er dan wel goed op dat ze niet verbranden in de oven en dek eventueel de bakvorm af met aluminiumfolie. 

In deze chocolade-mueslirepen zitten gemengde noten, die ik eigenlijk altijd in huis heb. In plaats daarvan kun je ook één soort noot gebruiken. Cashewnoten zouden hierin lekker zijn, net als pecannoten of hazelnoten. Pitten, zoals zonnebloempitten kun je ook gebruiken. God, ik ratel weer een eind weg, maar je begrijpt het al: met dit recept kun je eindeloos variëren. Specerijen, zoals gemalen kardemom of kaneel, zijn trouwens ook heel lekker in mueslirepen. Zin in meer mueslirepeninspiratie? Check dan vooral eens deze mueslirepen met macadamia. 

Chocolade-mueslirepen bewaren

Je kunt deze repen na het afkoelen meteen eten, maar ze ook in een luchtdichte bak bewaren. Handig voor drukke doordeweekse dagen! Op kamertemperatuur blijven ze een dag of vier goed. 

Chocolade mueslirepen

Chocolade-mueslirepen

5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Snack
Porties 16 personen

Benodigdheden

  • vierkant bakblik

Ingrediënten
 

  • 200 g boter
  • 100 g lichte basterdsuiker
  • 4 el honing
  • 1 snuf zout
  • 2 bolletjes stemgember kleingesneden
  • 1 el gembersiroop uit de pot stemgember
  • 350 g havermoutvlokken
  • 100 g gemengde ongezouten noten in stukjes
  • 100 g pure chocolade in stukjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Doe de boter, de basterdsuiker, de honing en het zout in een steelpan en smelt onder af en toe roeren.
  • Roer de stemgember, gembersiroop, havermoutvlokken, noten en pure chocolade door het botermengsel. Spreid uit in een vierkant bakblik van 20 cm en druk het aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak in circa 30 minuten goudbruin. Laat afkoelen en snijd in 12- 16 stukken.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

 

Chocolade mueslirepen

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.