Chocolade flan cake

Wat is een flan?

Om bij het begin te beginnen: een flan is een dessert op basis van custard, dat wordt gecombineerd met karamel of een variatie daarop, zoals dulce de leche. Je komt het in veel delen van de wereld tegen. In Frankrijk heet dit hemelse toetje ‘crème caramel’. Zin om een flan te maken? Bekijk dan vooral even dit recept voor een reuze flan met karamel. Als je het eenmaal hebt geproefd, ben je hooked, dat beloof ik. 

Chocolade flan cake

Flan cake met een vleugje magie

Dit recept voor chocolade flan cake is leuk om te maken, omdat er een soort bakmagie bij komt kijken. Je voegt zowel cakebeslag als ingrediënten voor flan toe aan een tulbandvorm, allemaal door elkaar. Ze sorteren zich op magische wijze in de oven tot een rijke chocoladetaart met daarop een romige karamelflan. Cake en flan bij elke hap, overgoten met een romige dulce de leche karamelsaus. 

Tips en trucs voor een perfecte flan cake

Er zijn een paar trucs om succes te garanderen. De belangrijkste is om de cake volledig te laten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, hoe verleidelijk het ook is om hem direct nadat hij uit de oven komt te controleren. De flan moet, om volledig op te stijven, afkoelen, anders barst hij en breekt hij wanneer de pan omgekeerd wordt. Traditioneel wordt deze cake, net als flan, koud geserveerd, maar hij is warm ook erg lekker. Zorg er daarnaast voor dat je de bakvorm, een tulband in dit geval, héél goed invet. Met een tulband is dat een extra uitdaging, met al die hoekjes, maar het is ook extra belangrijk. Niets zo vervelend tijdens het bakken als een perfect gelukte cake die je niet uit de vorm krijgt. 

Chocolade flan cake
Totale tijd1 uur 25 minuten

Chocolade flan cake

4.29 van 39 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

1 tulband

Voor de cake:

  • 140 g roomboter op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 1 ei
  • 240 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 40 g cacao
  • 300 ml karnemelk

Voor de vulling:

  • 100 ml karamel kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • 1 blikje gecondenseerde zoete melk 397 g
  • 350 ml koffiemelk geen light
  • 110 g roomkaas geen light
  • 3 eieren
  • Merg van een vanillestokje of 1 tl vanille-extract

Bereidingswijze: 

Voor de cake:

  • Mix roomboter met de suiker romig. Voeg dan het ei toe en mix verder.
  • Zeef in een andere kom de bloem, cacao, bakpoeder en baksoda en meng kort.
  • Voeg 1/3 van de karnemelk bij de botermix en daarna 1/3 van het bloemmengsel. Dan weer de karnemelk en dan weer het bloemmengsel, en weer herhalen.

Voor de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  • Doe alle ingrediënten (behalve de karamel) voor de vulling in een blender – of meng met de hand met een garde – en mix het even goed door elkaar. Dit is je flan.
  • Vet de vorm royaal in met boter of bakspray. Giet wat karamel op de bodem, zodat je een klein laagje hebt. Doe dan je cakebeslag hierop en als laatste het flan mengsel. De cake gaat nog rijzen, dus laat wel ruimte in de tulband over.
  • Bedek je tulbandvorm met aluminiumfolie en zet deze in de braadslee of diepe ovenschaal. Giet voorzichtig heet water in de braadslee, om de tulbandvorm heen.
  • Zet het geheel in je voorverwarmde oven op 180 graden (hetelucht) en bak 1 uur.
  • Check de gaarheid met een satéstokje of cakeprikker. Laat de flan cake minstens een uur afkoelen voordat je de cake uit de tulbandvorm haalt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.