Chocolade bockbier bacon pretzel cheesecake voor Vaderdag

Voor alle daddy’s

In Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag van juni. Tijdens deze feestdag worden alle vaders in het zonnetje gezet. Het kan soms lastig zijn om een goed cadeau te bedenken, maar om je een beetje goed op weg te helpen, bedacht ik deze stoere mannentaart met bacon en bier. Want wat is nou leuker dan samen genieten van een heerlijke zelfgemaakte taart? Let wel op, door de koffie en het bier (de alcohol vervliegt wel tijdens het verwarmen) is de taart minder geschikt voor kids.

 

Chocolade bockbier bacon pretzel cheesecake

Ondanks dat de taart best wat tijd in beslag neemt, is deze niet al te moeilijk om te maken. De bodem is veruit het makkelijkste om te maken. Ik maak de bodem met een foodprocessor, maar als je die niet hebt, dan is dat geen ramp. Het gaat ook prima met de hand. De pretzels hak je dan in kleine stukjes, de biscuits verkruimel je. Die twee stop je bij elkaar in een kom en daar giet je de gesmolten boter over. Ook voeg je de suiker toe. Even goed kneden en fijnstampen, dan aandrukken op de bodem van de springvorm en snel de vriezer in. Want, daarna begint pas het echte werk: het maken van de vulling. Als je de stappen goed volgt, dan weet ik zeker dat het jou met gemak lukt. Als ik het kan, dan kan jij het ook. Het aftoppen van de cheesecake is natuurlijk het leukste, dat betekent dat de taart bijna klaar is. 

vaderdag cheesecake

vaderdag cheesecake

Cheesecake voor vaderdag

3.92 van 24 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

  • 200 gr biscuits
  • 200 gr pretzels
  • 2 el suiker
  • 200 gr gesmolten boter
  • boter om de springvorm in te vetten
  • 200 gr chocolade
  • 250 ml stoutbier
  • 750 gr roomkaas (vulling)
  • 250 gr suiker
  • 3 eieren
  • 2 tl maizena
  • 1 shot espresso
  • 30 gr cacao
  • 200 gr bacon
  • 2 el maple syrup
  • 250 gr roomkaas (topping)
  • 50 gr gesmolten boter
  • 100 gr poedersuiker

Bereidingswijze: 

  • Bodem: Doe de biscuits, de pretzels, de suiker en de gesmolten boter in de foodprocessor en maal fijn. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet is. Stort het mengsel in de springvorm en druk de bodem stevig aan (met een glas). Zet de bodem weg in de vriezer.
  • Vulling: Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een hittebestendige bak water onderin de oven om stoom te creëren.
  • Doe het bier en de chocolade in een pan en smelt op laag vuur tot een geheel.
  • Draai de 750 gram roomkaas met het suiker glad in de keukenmachine voor ongeveer 7 minuten. En voeg tijdens het glad draaien stuk voor stuk de eieren toe.
  • Los de maizena en cacao op in de shot espresso. Spatel het mengsel vervolgens door de roomkaas.
  • Spatel vervolgens het bier-chocolade mengsel door de roomkaas. Haal de bodem uit de vriezer en stort de vulling op de bodem.
  • Bak de cheesecake 45 minuten op 170 graden en laat vervolgens helemaal afkoelen.
  • Topping: Bekleed na het bakken van de cheesecake de ovenplaat met bakpapier en leg de bacon erop. Bak de bacon 10 tot 15 minuten (hangt af van de dikte) in de oven op 200 graden – tot dat het goudbruin en knapperig is. Schenk in de laatste minuut wat Maple syrup over het spek.
  • Klop (in de keukenmachine) de 250 gram roomkaas, 50 gram gesmolten boter en 100 gram poedersuiker tot een mengsel. Schep het mengsel in een spuitzak.
  • Spuit met de spuitzak roomkaastoeven op de cheesecake en garneer met de millionaires bacon.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

bacon cheesecake
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.