Voor alle daddy’s
In Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag van juni. Tijdens deze feestdag worden alle vaders in het zonnetje gezet. Het kan soms lastig zijn om een goed cadeau te bedenken, maar om je een beetje goed op weg te helpen, bedacht ik deze stoere mannentaart met bacon en bier. Want wat is nou leuker dan samen genieten van een heerlijke zelfgemaakte taart? Let wel op, door de koffie en het bier (de alcohol vervliegt wel tijdens het verwarmen) is de taart minder geschikt voor kids.
Chocolade bockbier bacon pretzel cheesecake
Ondanks dat de taart best wat tijd in beslag neemt, is deze niet al te moeilijk om te maken. De bodem is veruit het makkelijkste om te maken. Ik maak de bodem met een foodprocessor, maar als je die niet hebt, dan is dat geen ramp. Het gaat ook prima met de hand. De pretzels hak je dan in kleine stukjes, de biscuits verkruimel je. Die twee stop je bij elkaar in een kom en daar giet je de gesmolten boter over. Ook voeg je de suiker toe. Even goed kneden en fijnstampen, dan aandrukken op de bodem van de springvorm en snel de vriezer in. Want, daarna begint pas het echte werk: het maken van de vulling. Als je de stappen goed volgt, dan weet ik zeker dat het jou met gemak lukt. Als ik het kan, dan kan jij het ook. Het aftoppen van de cheesecake is natuurlijk het leukste, dat betekent dat de taart bijna klaar is.

Bacon in je cheesecake? YES!
YES. En niet zomaar bacon. Knapperig gebakken, eventueel met een likje maple syrup erover als je voor die extra sticky crunch wil gaan. Het zorgt voor een verrassend contrast met de romige vulling en het zoete van de chocolade. Een beetje rebels, een beetje over the top maar hƩ, dat maakt deze taart nou juist zo leuk. Het is Vaderdag, geen high tea.
Vaders houden van eenvoud. Maar ook van wow
Het fijne van deze cheesecake is: hij oogt als een power move, maar is echt prima te maken. En je kunt er je eigen twist aan geven. Minder bacon? Kan. Geen alcohol? Gebruik koffiesiroop of maltbier. Geen fan van pretzels? Pak gezouten crackertjes. Maar⦠als je het mij vraagt: ga all in. Je maakt ām tenslotte niet voor zomaar een dag, maar voor Vaderdag.

Cheesecake voor vaderdag
Benodigdheden
- springvorm Ca. 24cm
- Bakpapier
Ingrediƫnten
Voor de bodem
- 200 gr roomboter
- 200 gr biscuits
- 200 gr pretzels
- 3 el suiker
Voor de vulling
- 200 gr pure chocolade 72% cacao
- 150 ml stoutbier
- 750 gr roomkaas vulling
- 250 gr suiker
- 4 eieren
- 2 tl maizena
- 1 shot espresso
- 15 gr cacao
Voor de topping
- 200 gr bacon
- 2 el maple syrup
- 120 gr roomboter op kamer temperatuur
- 240 gr roomkaas
- 200 gr poedersuiker

Bereidingswijze:
- Smelt de boter voor de bodem in een steelpan. Doe voor de bodem de biscuits, de pretzels, de suiker en de gesmolten boter in de foodprocessor en maal fijn. Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier en vet de rand in. Doe het mengsel in de springvorm en druk stevig aan. Dat gaat voor de bodem goed met een glas bijvoorbeeld. Doe de randen met de hand. Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Vul de kleine ovenschaal met water en zet onderin de oven om stoom te creëren.
- Hak voor de vulling de chocolade grof. Doe de chocolade met het bier in een steelpan en smelt op laag vuur terwijl je roert met een garde. Haal de pan van het vuur als de chocolade is gesmolten.
- Doe de roomkaas met de suiker in een ruime kom en klop los met een garde. Roer er een voor een de eieren door. Voeg het volgende ei toe als de vorige goed is gemengd.
- Zet een espresso en doe met de maĆÆzena en cacao in een kom. Roer goed door elkaar met een garde en roer dan door de roomkaas.
- Schenk het bier-chocolade mengsel bij de roomkaas en roer goed door met de garde. Haal de springvorm uit de koelkast en schenk het roomkaasmengsel op de bodem.
- Zet de cheesecake in de oven en bak 45-55 minuten. De rand moet stevig zijn maar het midden mag nog een beetje wiebelen als je de taart zachtjes heen en weer schudt. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de koelkast.
- Verhoog voor de topping de oven naar 190 °C. Verdeel de bacon over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 15 minuten in het midden van de oven. Haal de bakplaat uit de oven en bestrijk met de maple syrup. Bak nog 2 minuten, tot de bacon knapperig is.
- Doe de boter en de roomkaas in een kom en klop met een (hand)mixer goed door elkaar. Voeg de suiker toe en roer erdoor. Doe in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.
- Spuit mooie toeven roomkaas op de cheesecake en garneer met de bacon.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka