Vaderdag recept: brownies met rum

Brownies met rum

Aan mij was de schone taak toebedeeld om een brownie variant te bedenken voor Vaderdag. En laat ik nou nog een heerlijke fles met rum hebben staan, dus de link tussen die twee was snel gelegd! Als je mijn chocolademousse met rum al eens gemaakt hebt, dan weet je dat chocola en rum een match made in heaven zijn. Tijd dus om die combinatie door te trekken in een van mijn favoriete bakgerechten: de brownie.

Voor deze brownies met rum begon ik met het weken van de rozijnen in de rum. Daar blijft de smaak van de rum goed in hangen dus het zorgt voor een extra stevige “afdronk”. Overigens valt de alcoholsmaak in de brownies echt reuze mee. Ik zou het niet aan kinderen serveren maar je valt ook niet meteen achterover van de alcohol. Het zorgt net voor wat extra’s in de brownies!

Het beslag voor de brownies met rum maakte ik in de Kenwood Chef Titanium XL. Superhandig, want je kunt ook meteen de ingrediënten afwegen in de mengkom. Daarna klop ik het beslag op met de flexiklopper voor een heerlijk browniebeslag!

brownies met rum

brownies met rum

Brownies met rum

No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Koek & Gebak
Porties 16 stuks

Benodigdheden

  • Bakblik van 20 x 20 cm vierkant

Ingrediënten
 

  • 180 gr pure chocola
  • 140 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 2 eieren
  • 2 el donkere rum + 1 el extra om te weken
  • 60 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 100 gr chocoladedruppels of gehakte chocola
  • 50 gr rozijnen geweekt in rum

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de 180 gr chocola in stukjes in een vuurvaste kom. Laat de chocola au bain-marie smelten en zet apart om af te koelen.
  • Week de rozijnen in 1 eetlepel rum voor 5 minuten. Roer het een beetje om. De rozijnen hoeven niet onder de rum te staan.
  • In de kom van de Kenwood Chef Titanium Xl doe je de boter en poedersuiker bij elkaar. Gebruik de flexiklopper en klop voorzichtig (eerst laag daarna hoog) tot licht en romig.
  • Voeg de eieren een voor een toe, vervolgens de 2 eetlepels rum.
  • Voeg de gesmolten chocola toe en klop tot gemengd. Voeg nu de bloem toe en meng dit goed.
  • Als laatste voeg je de chocoladedruppels (of gehakte chocola) en de rozijnen toe (met de leftover rum) en dit roer je met een spatel door het beslag.
  • Giet over in de klaarstaande bakvorm en bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Een houten prikker mag nog wel wat beslag aan zich hebben maar niet kletsnat zijn.
  • Laat volledig afkoelen voor je het aansnijdt. De brownies worden steviger bij het afkoelen.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Kenwood.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!