Biefstuk zoals je ‘m waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt: een Caribisch biefstukje met een frisse salsa van mango met koriander.
Jerk-specerijenmix voor een Caribisch biefstukje
Zin in een zonnige maaltijd? Dan zit je met een Caribisch biefstukje helemaal goed. Het vlees geef je z’n kruidige smaak met behulp van een jerk-specerijenmix. Dat is een mengsel uit Jamaica dat over het algemeen bestaat uit onder andere Scotch Bonnet-peper, piment, tijm, kaneel, gember en knoflook. Hartstikke handig, want met zo’n specerijenmix geef je een gerecht in één klap bergen smaak. Jerk chicken is waarschijnlijk het bekendste gerecht met dit mengsel, maar in combinatie met rundvlees werkt het ook heel erg goed.
Salsa: de kleurrijke finish
De perfecte aanvulling op een juicy Caribisch biefstukje is deze friszoete salsa van mango. Daarvoor meng ik kleine blokjes rijpe mango en tomaat met rode ui, rode peper, koriander, suiker en limoensap. Hoog op smaak en helemaal in balans. Heb je iets over van deze salsa? Hij is ook heerlijk bij taco‘s, bij deze quesadilla’s of om op te scheppen met tortillachips (totopos). Bijkomend voordeel: na een nachtje in de koelkast is ‘ie alleen maar lekkerder. Maak dus vooral een beetje extra! Ik eet graag gebakken of geroosterde aardappeltjes bij dit gerecht, maar jij kunt het natuurlijk helemaal aanpassen aan jouw smaak.

Caribisch biefstukje met mango-koriandersalsa
Ingrediënten
- 4 kogelbiefstukjes
- 2-3 el jerk specerijenmix
- Snuf bruine basterdsuiker of rietsuiker
- Sap van 1 limoen
- 1 rijpe mango in blokjes
- 2 tomaten in kleine blokjes
- ½ rode ui fijngesnipperd
- ½ rode chilipeper fijngesneden
- 2 takjes koriander blad fijngesneden
- 2 tl arachideolie
Bereidingswijze:
- Bestrooi de kogelbiefstukjes rondom met de jerk-kruiden. Wrijf de kruiden voorzichtig met je vingers in het vlees. Dek het vlees af met plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast.
- Meng de bruine suiker door het limoensap. Voeg de mangoblokjes, tomaatblokjes, rode ui, chilipeper en koriander toe en meng het geheel even goed door.
- Verwarm de arachideolie in een grillpan en bak hierin de biefstukjes ongeveer 2½ minuut per kant, of zo gaar als je zelf lekker vindt. Laat het vlees, afgedekt met aluminiumfolie, 5 minuten rusten op een bord.
- Leg de biefstukjes op borden en schep op elk stuk vlees wat mangosalsa. Of snijd de biefstukjes in plakken en schik ze op de salsa.
- Lekker met gebakken aardappels.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.