Captain’s dinner met kapucijners en spek

Captain’s dinner 

We gaan terug naar de tijd van de Hollandse scheepvaart in de 17e eeuw. De scheepsruimen waren vochtig en koud, en voedsel ging snel over datum. Er was een duidelijke hiĆ«rarchie waarin de bemanning lang houdbaar voedsel aten en waar de kapitein daarentegen een luxe maaltijd kreeg – gemaakt van dure producten zoals spek, kapucijners en mosterd. Vandaar dus die naam: Captain’s dinner!

Kapucijners 

Kapucijners: ken je ze nog? Deze velderwtjes groeien in een prachtige paarse schil. Ze zijn verwant aan de doperwtjes, maar zijn een slag groter. Kapucijners worden gedroogd en krijgen daardoor hun bekende bruine kleur. Verse kapucijners zijn bijna niet te verkrijgen, dus zul je al snel uitkomen op kapucijners uit blik, een potje of uit de diepvries. Deze schatjes zijn op en top oud-Hollands en worden vaak in combinatie met spek gegeten. Een ideale groente voor in de Captain’s dinner.

Spek: de kroon op het captain’s dinner!

Laten we eerlijk zijn: spek maakt alles beter. Punt. In dit gerecht is het dĆ© smaakmaker die de boel lekker zout, krokant en verleidelijk maakt. Je bakt het spek goed uit, zodat het bijna knapperig is, en mengt het dan met die smeuĆÆge kapucijners. Oh boy… Elke hap is een feestje waarbij je spontaan begint te zingen over de zeven zeeĆ«n.

Captain's dinner
Totale tijd30 minuten

Captain’s dinner met kapucijners en spek

4.27 van 65 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 500 g krieltjes
  • 100 g spekblokjes
  • 1 ui in halve ringen
  • 2 preien in ringen
  • 1 tl bonenkruid
  • 400 g jonge kapucijners in pot of blik afgespoeld
  • 400 g diepvrieserwtjes ontdooid
  • 100 g Amsterdamse uitjes in kwarten gesneden
  • peper en zout
  • 4 el piccalilly
  • 2 el crĆØme fraĆ®che
  • 4 el mosterd
  • olie

Bereidingswijze: 

  • Kook de krieltjes in gezouten water gaar.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn. Voeg de ui, prei en bonenkruid toe en bak even mee. Voeg kapucijners en erwtjes toe en bak een paar minuten mee. Meng de krieltjes en Amsterdamse uitjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng in een kommetje de piccalilly met crĆØme fraĆ®che. Doe de mosterd in een apart kommetje. Serveer het Captain’s dinner met de twee sauzen.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 710kcalKoolhydraten: 110gProteine: 39gVet: 13gVerzadigde vetten: 4gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 17mgNatrium: 377mgKalium: 1974mgVezels: 40gSuiker: 15gVitamine A: 1569IUVitamine C: 79mgCalcium: 149mgIJzer: 11mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.