Captain’s dinner
We gaan terug naar de tijd van de Hollandse scheepvaart in de 17e eeuw. De scheepsruimen waren vochtig en koud, en voedsel ging snel over datum. Er was een duidelijke hiĆ«rarchie waarin de bemanning lang houdbaar voedsel aten en waar de kapitein daarentegen een luxe maaltijd kreeg ā gemaakt van dure producten zoals spek, kapucijners en mosterd. Vandaar dus die naam: Captain’s dinner!
Kapucijners
Kapucijners: ken je ze nog? Deze velderwtjes groeien in een prachtige paarse schil. Ze zijn verwant aan de doperwtjes, maar zijn een slag groter. Kapucijners worden gedroogd en krijgen daardoor hun bekende bruine kleur. Verse kapucijners zijn bijna niet te verkrijgen, dus zul je al snel uitkomen op kapucijners uit blik, een potje of uit de diepvries. Deze schatjes zijn op en top oud-Hollands en worden vaak in combinatie met spek gegeten. Een ideale groente voor in de Captain’s dinner.
Spek: de kroon op het captain’s dinner!
Laten we eerlijk zijn: spek maakt alles beter. Punt. In dit gerecht is het dé smaakmaker die de boel lekker zout, krokant en verleidelijk maakt. Je bakt het spek goed uit, zodat het bijna knapperig is, en mengt het dan met die smeuïge kapucijners. Oh boy⦠Elke hap is een feestje waarbij je spontaan begint te zingen over de zeven zeeën.

Captain’s dinner met kapucijners en spek
Ingrediƫnten
- 500 g krieltjes
- 100 g spekblokjes
- 1 ui in halve ringen
- 2 preien in ringen
- 1 tl bonenkruid
- 400 g jonge kapucijners in pot of blik afgespoeld
- 400 g diepvrieserwtjes ontdooid
- 100 g Amsterdamse uitjes in kwarten gesneden
- peper en zout
- 4 el piccalilly
- 2 el crème fraîche
- 4 el mosterd
- olie
Bereidingswijze:
- Kook de krieltjes in gezouten water gaar.
- Verhit een pan en bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn. Voeg de ui, prei en bonenkruid toe en bak even mee. Voeg kapucijners en erwtjes toe en bak een paar minuten mee. Meng de krieltjes en Amsterdamse uitjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Meng in een kommetje de piccalilly met crĆØme fraĆ®che. Doe de mosterd in een apart kommetje. Serveer het Captainās dinner met de twee sauzen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.