Dinner for one! Tips voor wie alleen eet.

Categories: Artikelen

Leuk hoor, al die recepten en tips voor drukke gezinnen. Maar wat nou als je alleen woont? In Nederland wonen zo’n 3 miljoen (!) singles. Tijd om die groep ook culinair gezien serieus te nemen, als je het mij vraagt. Ik deel in dit artikel tips en trucs om je kokende single bestaan tot een groot succes te maken.

Koken voor één: de porties

Kook je voor één persoon? Dan is portioneren wellicht een extra grote uitdaging. Dat omdat veel verpakkingen nu eenmaal gemaakt zijn voor meerdere personen, omdat het lijkt alsof je rijst of pasta alleen maar voor een weeshuis kunt maken (daar zijn trouwens handige tools voor!) en omdat het gewoon best lastig inschatten is hoeveel je precies nodig hebt. Zonder hongerige tafelgenoten die nooit te beroerd zijn om alle leftovers op te eten, eindig je vaak met heel veel bakjes restjes. Op zich niets mis mee, want wie heeft ooit bedacht dat een boterham met kaas de beste lunchoptie is?

a voor wie alleen eet

Leftovers voor de lunch

Dat is dan ook meteen mijn eerste tip: probeer bij het koken voor vanavond alvast rekening te houden met je lunch voor morgen. Dat kan het hele gerecht zijn, zo zijn noedels de volgende dag koud vaak heerlijk als noedelsalade en gaat er weinig boven een restje opgebakken stamppot.

Hergebruik de ingrediënten

Geen zin om dagen achter elkaar hetzelfde te eten? Gebruik één ingrediënt dan op verschillende manieren. Vooral ingrediënten die je alleen niet gemakkelijk op krijgt, zoals een knolselderij, pompoen, gerookte makreel of heel pak tofu, lenen zich daar goed voor. Probeer dus een weekplanning te maken, waarbij je rekening houdt met het hergebruiken van een aantal ingrediënten. Op maandag een soep met knolselderij, op dinsdag enchilada’s met gebakken knolselderij en chipotle (te vinden in mijn boek Makkelijk met Miljuschka) en op donderdag een salade van rauwe knolselderij en appel van het allerlaatste stukje – om maar eens wat voorbeelden te noemen. Zo gebruik je drie keer hetzelfde ingrediënt, maar eet je toch iedere keer compleet anders.

Je vriezervriend

Eet je morgen niet thuis en kun je de leftovers onmogelijk meenemen? Probeer dan zoveel mogelijk in te vriezen. Sowieso ben ik daar fan van, single of niet. Weinig zo bevredigend als een goedgevulde vriezer. Voelt als een kant-en-klare maaltijd als je zo’n zakje of bakje uit de vriezer pakt, maar het is hartstikke home made en je weet zeker dat het lekker is. Bijkomend voordeel: op drukke dagen is het negen van de tien keer gezonder dan iets bestellen, én een stuk goedkoper.

dinner for one

Zie het als selfcare

Het klinkt misschien een tikkie aanstellerig, maar probeer koken en goed voor jezelf zorgen te zien als selfcare. Alleen voor jezelf hoeven koken betekent dat je met niemand rekening hoeft te houden. Niet in smaak, niet in manier van bereiden, niet in keuze van gerechten. Je kunt dus iedere dag eten wat je lekker vindt – dat is een behoorlijk groot voordeel.

Zonder publiek koken kan een heel goede manier zijn om bij te komen van een lange dag. Zet een muziekje aan, of een podcast, en neem de tijd om iets lekkers te maken. Of vergeet juist die afleiding en ga heel mindful koken door je alleen maar te concentreren op het snijden en de andere handelingen. Ook een tip voor niet-singles, maar met een hongerig gezin op de achtergrond werkt dat mindful koken net wat minder lekker.

Deel je bordje met de buren

Kook je toch liever voor meerdere mensen? Behalve etentjes organiseren kun je met jouw kookkunsten ook heel goed anderen in je buurt blij maken. Er bestaan verschillende initiatieven, zoals Stichting Thuisgekookt, waarbij je je kunt aanmelden. Zodra iemand in jouw buurt dan graag een maaltijd zou ontvangen, krijg jij een aanvraag en kun je beslissen of je daar tijd voor en zin in hebt. Zo leer je mensen in je buurt kennen, doe je iets goeds voor iemand anders én heb je minder restjes over. Alleen maar voordelen!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.