Appel tulband met roomkaas frosting
Heerlijke appel tulband
Een overvloed van appels uit mijn boomgaard, bracht me op dit recept voor een heerlijke appel tulband. Maak de cake compleet met een zalige roomkaas frosting, die een lekkere zoete tegenhanger is voor het zure van de appels. Makkelijk. Snel te maken. En prachtig om te zien. Met deze appel tulband met roomkaas frosting zet je een culinair kunstwerkje neer.
Heb jij wel eens een appel tulband gemaakt? Met het recept hieronder kan het eigenlijk al bijna niet mislukken. Een paar tips om je appel tulband perfect uit de oven te laten komen.
Invetten
Een van de meest gestelde vragen voor het maken van een tulband is ‘hoe krijg ik hem goed uit de vorm?’ Ik gebruik zelf graag de tulband vormen van Nordic Ware. Die zijn zwaar en van gietijzer maar de cakes komen er altijd perfect uit. Het geheim hiervan is wel dat je allereerst de tulbandvorm goed invet. Vervolgens bestuif je de vorm met wat bloem. Zorg dat echt alle hoekjes en gaat geraakt worden. Klop de overtollige bloem er boven het aanrecht weer uit.
Dat is stap 1. De tweede stap is even geduld hebben nadat de appel tulband uit de oven is gekomen. Maak niet de fout om hem meteen te willen storten, maar laat het even een minuut of 10 rusten. De cake krimpt dan een klein beetje waardoor het storten makkelijk gaat. Als je het goed ingevet hebt én je hebt gewacht dan kan het bijna niet misgaan.
De stukjes appel zakken naar de bodem
Dit is ook een veel voorkomende vraag. Wat doe ik aan appelstukjes die naar de bodem zakken. Helemaal voorkomen is lastig maar je kunt het zo goed mogelijk doen door de appelstukjes iets te bestuiven met poedersuiker voor je ze door het beslag doet. En maak de stukjes niet te groot. Dat helpt ook aanzienlijk. Hoe dan ook, of de stukjes nu wel of niet zakken. De appel tulband is heerlijk!
Probeer ook de glutenvrije appel-amandelcake eens.
Appel tulband met roomkaas frosting recept
Ingrediënten
Tulband
- 1 eetlepel olie
- 360 g bloem en een beetje extra om te bestuiven
- 200 g suiker
- 1/2 theelepel zout
- 60 g donkere basterd suiker
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 240 ml melk
- 160 ml olie
- 4 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 500 g appel in blokjes
Frosting
- 200 g roomkaas
- 125 g poedersuiker
- 2 eetlepels melk
- 1 theelepel vanille extract
- Noten naar keuze fijngehakt
Benodigheden
- Tulband 25 5 cm of springvorm 26 cm
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de vorm in met olie en bestrooi met bloem.
- Meng de suiker, bloem, zout, speculaaskruiden en bakpoeder door elkaar.
- Meng de olie, melk, eieren en vanille door elkaar.
- Doe de natte ingrediënten bij de droge en roer door.
- Schep de appel erdoor.
- Stort in de bakvorm en bak 50 minuten.
- Laat helemaal afkoelen.
- Meng voor de frosting alle ingrediënten behalve de noten totdat het mooi glad is.
- Versier hiermee de bovenkant van de cake en doe hierop evt de noten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.