Heerlijke broodpudding met rabarber en custard

Ik combineer rabarber dit keer met een custard én met lekker veel ricotta, een van mijn favoriete verse Italiaanse kazen, met een zachte en lichtzoete smaak, gemaakt van koeien- of schapenmelk. Het resultaat? Een heerlijk romige broodpudding met rabarber én die romige custard. Dit gerecht kun je nog decadenter door het te serveren met een flinke dot vers geklopte slagroom.

Wat is Broodpudding?

Voordat we de keuken induiken, laten we even stil staan bij wat broodpudding nou precies is. In essentie is broodpudding comfort food op zijn best. Oude broodrestjes getransformeerd tot een hemelse, zoete creatie. Dus, als je je afvraagt hoe je die broodrestjes die je anders zou weggooien kunt upgraden, here’s your answer: maak broodpudding!

rabarber broodpudding

Het Classic Broodpudding Recept van Oma

Elke familie heeft wel die ene classic – het recept broodpudding van oma dat door de generaties heen wordt doorgegeven. Het is simpel, het is liefdevol, en bovenal, het smaakt fantastisch. Hier is een basisrecept om mee te starten, maar voel je vrij om er je eigen twist aan te geven!

De broodpudding met rabarber maak je het liefst met mooie roze rabarber. Deze is een tikje zoeter dan groene stelen, én ik vind de roze stengels ook wat mooier. Snijd de ‘lelijke’ stukken eraf en breng de stukken aan de kook met suiker en water. Niet te lang, want je wilt dat de rabarber wel nog zijn vorm behoudt. Roosteren in de oven kan overigens ook, maar dat doe je straks in feite ook nog als je het geheel in de oven schuift.

Maak nu het eiermengsel voor je custard en schenk dit bij de slagroom. Laat de slagroom niet te heet worden, want je wil uiteraard geen eiersmaak aan de custard.

De brioche smeer ik dik in met ricotta en leg deze in de ovenschaal. De custard gaat eroverheen en daar bovenop komt de rabarber. Even een half uurtje in de oven zetten en deze goddelijke broodpudding is klaar om van te genieten!

Hoe Lang Moet Broodpudding in de Oven?

Een veelgestelde vraag is: hoe lang moet broodpudding in de oven? De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte en diepte van de schaal, maar een algemene richtlijn is 45 tot 50 minuten op 180 graden Celsius. Het is belangrijk om te controleren of de broodpudding stevig is en een goudbruine kleur heeft voordat je hem uit de oven haalt.

Hoe Broodpudding Bewaren?

Om je broodpudding te bewaren, laat je deze eerst volledig afkoelen. Dek het vervolgens af met folie of bewaar het in een luchtdichte container. In de koelkast blijft je broodpudding tot 5 dagen goed. Voor langer bewaren kun je broodpudding invriezen.

Broodpudding is een veelzijdig en vergevingsgezind dessert dat je naar hartenlust kunt aanpassen. Of je nu kiest voor een makkelijke broodpudding, een recept van oma of een broodpudding met custard, het resultaat is altijd comfort food op zijn best. Experimenteer met verschillende ingrediënten en vind je perfecte match.

 

rabarber broodpudding
Totale tijd50 minuten

Rabarber broodpudding met ricotta

4.41 van 20 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen
  • 400 gr rabarber
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 3 grote eieren
  • 250 gr brioche in plakken
  • 35 gr boter
  • 200 gr ricotta
  • 25 gr poedersuiker
  • rasp van 1 citroen
  • rasp van 1 sinaasappel

Bereidingswijze: 

  • Snij de lelijke stukken van de rabarber af en snij ze in stukken van 3 cm. Verhit 100 ml water in een pan met 50 gr van de suiker. Breng aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat ze even kort koken; je wilt dat de rabarber nog wel zijn vorm behoudt. Haal ze voorzichtig met een gaatjeslepel uit de pan en leg ze in een enkele laag met wat ruimte ertussen neer.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng de rest van de suiker, de vanille en de eieren en meng dit goed door.
  • Verwarm de slagroom (niet laten koken!) en meng al roerend het eiermengsel erdoor.
  • Neem een ovenschaal en vet deze in met de boter. Meng de ricotta met het poedersuiker en de rasp van de citroen en de sinaasappel.
  • Besmeer de plakken brioche met de ricotta en leg ze dan in de ovenschaal. Verdeel de rabarber tussen en op de plakken brioche.
  • Giet je roommengsel eroverheen en laat het geheel even staan, een minuut of 20. Zet dan in de voorverwarmde oven en bak het geheel ongeveer 20-30 minuten of tot goudbruin en gaar.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.