Broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney

Vandaag maak ik een decadent broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney. Lekker om te serveren op een kraakverse Italiaanse ciabatta.

Je kunt voor dit broodje brie verschillende varianten van de Franse kaas gebruiken. De bekende roombrie natuurlijk, maar ook boerenbrie, geitenbrie of (extra luxe!) truffelbrie is een optie. The choice is yours!

Broodje brie: extra bijzonder door de homemade vijgenchutney

Vijgen zijn niet zo heel lang in het seizoen – en als je mazzel hebt, kun je ze lokaal krijgen. Maar tegenwoordig komen veel van de vijgen bij onze groenteboer en supermarkt uit Zuid-Europa; daarom zie je ze ook wat langer liggen dan alleen in de zomermaanden.

Ik ben dol op vijgen: ze zijn zoet, bijzonder van smaak, zitten boordevol mineralen Ć©n bevatten maar weinig calorieĆ«n. Lekker is om vijgen hartig te combineren, zoals in dit broodje brie met prosciutto. Van de verse vijgen maak ik een fantastische – en verrassend snelle – homemade vijgenchutney.

Ook erg lekker: stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

Brie-prosciutto sandwich met vijgenchutney

Broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney
Totale tijd35 minuten

Broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 personen

Voor de vijgenchutney:

  • 12 verse vijgen in kleine stukjes
  • 1 blik tomaatblokjes 400 g
  • 100 g rietsuiker
  • 4 el rodewijnazijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 tl mosterdzaad
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Voor de sandwiches:

  • 1 ciabatta opengesneden
  • 2 el olijventapenade
  • 125 g brie in plakjes
  • 4 zongedroogde tomaatjes in olie uitgelekt, in reepjes
  • 125 g prosciutto
  • 20 g rucola

Bereidingswijze: 

  • Doe de verse vijgen, tomaten, rietsuiker, rodewijnazijn, knoflook en het mosterdzaad in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur zo dat het mengsel net blijft koken en laat 20 minuten garen. Proef deze vijgenchutney, breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
  • Leg de onderste helft van het ciabattabrood op een plank. Besmeer met de olijventapenade en beleg met de brie, de zongedroogde tomaatjes en de prosciutto. Schep er wat vijgenchutney op en bestrooi tenslotte met de rucola. Leg de bovenste helft op de ciabatta, snijd in vieren en serveer.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 732kcalKoolhydraten: 113gProteine: 22gVet: 23gVerzadigde vetten: 10gPolyunsaturated Fat: 3gMonounsaturated Fat: 8gTrans Fat: 1gCholesterol: 52mgNatrium: 977mgKalium: 727mgVezels: 7gSuiker: 52gVitamine A: 684IUVitamine C: 17mgCalcium: 157mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.