Vandaag maak ik een decadent broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney. Lekker om te serveren op een kraakverse Italiaanse ciabatta.
Je kunt voor dit broodje brie verschillende varianten van de Franse kaas gebruiken. De bekende roombrie natuurlijk, maar ook boerenbrie, geitenbrie of (extra luxe!) truffelbrie is een optie. The choice is yours!
Broodje brie: extra bijzonder door de homemade vijgenchutney
Vijgen zijn niet zo heel lang in het seizoen ā en als je mazzel hebt, kun je ze lokaal krijgen. Maar tegenwoordig komen veel van de vijgen bij onze groenteboer en supermarkt uit Zuid-Europa; daarom zie je ze ook wat langer liggen dan alleen in de zomermaanden.
Ik ben dol op vijgen: ze zijn zoet, bijzonder van smaak, zitten boordevol mineralen Ć©n bevatten maar weinig calorieĆ«n. Lekker is om vijgen hartig te combineren, zoals in dit broodje brie met prosciutto. Van de verse vijgen maak ik een fantastische ā en verrassend snelle ā homemade vijgenchutney.
Ook erg lekker: stokbrood toastjes met gegrilde vijgen, serranoham en manchego

Broodje brie met prosciutto en homemade vijgenchutney
Ingrediƫnten
Voor de vijgenchutney:
- 12 verse vijgen in kleine stukjes
- 1 blik tomaatblokjes 400 g
- 100 g rietsuiker
- 4 el rodewijnazijn
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 tl mosterdzaad
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Voor de sandwiches:
- 1 ciabatta opengesneden
- 2 el olijventapenade
- 125 g brie in plakjes
- 4 zongedroogde tomaatjes in olie uitgelekt, in reepjes
- 125 g prosciutto
- 20 g rucola
Bereidingswijze:
- Doe de verse vijgen, tomaten, rietsuiker, rodewijnazijn, knoflook en het mosterdzaad in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur zo dat het mengsel net blijft koken en laat 20 minuten garen. Proef deze vijgenchutney, breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
- Leg de onderste helft van het ciabattabrood op een plank. Besmeer met de olijventapenade en beleg met de brie, de zongedroogde tomaatjes en de prosciutto. Schep er wat vijgenchutney op en bestrooi tenslotte met de rucola. Leg de bovenste helft op de ciabatta, snijd in vieren en serveer.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.