Zwarte bonensoep met chorizo en nacho’s

Ik ben dol op de smaak van een echt goede chorizo. Deze vette worst kun je goed uitbakken waardoor het heerlijk krokant wordt en absoluut iets toevoegt aan de zwarte bonensoep. Maar wil je dat niet dan kun je de soep heel makkelijk vega maken door eenvoudigweg de chorizo weg te laten. Vervangen door bijvoorbeeld kip kan ook prima. Genoeg mogelijkheden om deze zwarte bonensoep naar jouw hand te zetten.

Fiesta in je kom

Stel je voor: je schept een dampende kom zwarte bonensoep voor jezelf in en op het moment dat je je lepel erin zet, ruik je meteen die heerlijke rokerige geur van chorizo. Het is alsof je midden op een druk plein in Mexico zit, met overal muziek, dans en kleur. Elke hap barst van de smaak: romig, pittig, een beetje smoky en dan die crunch van de nacho’s erbovenop. Dit is geen gewone soep, dit is een feestje dat je gewoon thuis in je eigen keuken kunt bouwen. Zet de salsa-muziek maar aan, want dit gerecht wil je niet stilletjes eten.

De kracht van zwarte bonen

Zwarte bonen zijn misschien wel de stille helden van deze soep. Ze lijken bescheiden, maar ondertussen geven ze een romige structuur, vullen ze je maag Ʃn zorgen ze ervoor dat je urenlang geen trek meer hebt. Daarbij zijn ze ook nog eens rijk aan vezels en plantaardige eiwitten, waardoor ze een supergezonde basis vormen. Dus ja, je bent eigenlijk gewoon lekker Ʃn verantwoord bezig. Bonuspunt: doordat ze de smaken zo goed opnemen, proef je die chorizo en kruiden in elke hap terug. Het resultaat? Een volle, diepe smaak die je nog lang bijblijft.

Zwarte bonensoep met chorizo

Pittig

Door de verschillende soorten peper die in de zwarte bonensoep worden verwerkt is ie flink pittig. Ben je daar nu geen fan van dan kun je dat natuurlijk makkelijk aanpassen. De poblano kun je er bijvoorbeeld in laten, of – als je die niet kunt vinden – alleen de jalapeno gebruiken. Persoonlijk vind ik jalapeno pepers niet de meest pittige variant maar wil je nog minder pit? Probeer dan met alleen een rood pepertje. De soep is ook zonder lekker!

Knapperige nacho liefde

We moeten het even hebben over die nacho’s, want die maken deze soep echt onvergetelijk. Denk knapperig, cheesy en een tikje zout, precies wat je nodig hebt om balans te brengen in die romige bonenbasis. Je kunt ze gewoon als topping erop gooien, maar eerlijk is eerlijk: de helft verdwijnt waarschijnlijk al in je mond nog vóór de soep op tafel staat. Het mooie is dat je er eindeloos mee kunt variĆ«ren. Beleg ze met gesmolten kaas, jalapeƱo’s of zelfs een dot guacamole, en ineens heb je een complete maaltijd die smeekt om met de handen gegeten te worden.

Zwarte bonensoep met chorizo
Totale tijd30 minuten

Zwarte bonensoep met chorizo

4.37 van 22 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 portie(s)

Ingrediƫnten

  • 1 chorizo in stukjes
  • 1 poblano peper zaadlijsten verwijderd, in stukken
  • 2 jalapeno zaadlijsten verwijderd, in stukken
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 blikken zwarte bonen
  • 250 ml water
  • 4 tortilla’s in stukken gesneden en gefrituurd
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Avocado om te garneren optioneel
  • Verse koriander om te serveren
  • nacho's

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Neem een grote koekenpan en verhit die zonder olie toe te voegen. Bak hierin de chorizo in zijn eigen vet voor ongeveer 8 minuten. Er komt enorm veel vet uit dus je hebt verder geen extra vet nodig.
  • Voeg de ui toe en bak dit twee minuten mee tot het glazig is. Roer dan de gehakte pepers erdoor en bak nog eens drie minuten.
  • Roer de blikjes tomaat erdoor en kook het geheel voor een minuut of 6-8 door.
  • Hierna voeg je de bonen en het water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zachtjes nog eens 5 minuten pruttelen tot alles goed heet is.
  • Terwijl de soep kookt bak je de tortilla strips in hete zonnebloemolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de soep in een kom met de gebakken tortilla, avocado en verse koriander.
  • Tip: Zet er een bakje nacho's on the side bij en dip die lekker door de soep!

Tip!

In plaats van de tortilla’s te frituren kun je natuurlijk ook voor de snelle versie gaan en kant- en klare nacho gebruiken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (10)

    Le Creuset ovenschaal

    Met deze ovenschaal tover je in no time de lekkerste ovengerechten op tafel, van smeuĆÆge lasagnes tot knapperige ovenschotels.

    43,-
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (1)

    Grote mok

    Deze grote mok is perfect voor je ochtendkoffie of een warme chocolademelk, lekker groot, extra gezellig!

    19,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Kopie van Website shop the tools (1)

    Servetten

    Geef je tafel een luxe en warme uitstraling met deze geweldige servetten.

    23,95
    Te koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (13)

    Peper en zout molen

    Breng smaak en stijl tegelijk aan tafel met deze mooie peper en zoutmolen. Draaien, strooien en genieten maar!

    44,99
    Te koop via Bol.com
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.