Bloemkoolpilaf

Traditionele pilaf

Pilaf, of zoals sommige mensen het noemen, pilav, is een heerlijk gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Midden-Oosterse keuken. Dit smaakvolle gerecht, dat vaak bestaat uit rijst gekookt in bouillon met kruiden en specerijen, heeft zich door de eeuwen heen verspreid naar verschillende culturen en landen. Het woord “pilaf” komt van het Perzische “polow”, terwijl “pilav” zijn oorsprong vindt in het Turks. De basis van pilaf is altijd dezelfde: perfect gekookte rijst die de smaken van de bouillon absorbeert. Traditioneel wordt pilaf gegeten als bijgerecht, maar in sommige landen is het ook een hoofdgerecht, vaak verrijkt met vlees of groenten. Het leuke aan pilaf is dat elke cultuur zijn eigen draai aan het gerecht geeft. In India bijvoorbeeld, voegen ze vaak gedroogde vruchten en noten toe voor een feestelijke versie, terwijl in de Balkan regio’s het vaak geserveerd wordt met gegrild vlees. Kortom: dit is een soort wereldreis op je bordje.

Wat maak pilaf, pilaf?

Het leuke aan pilaf is dat je eindeloos kunt variëren met toppings en smaakmakers. Maaaar… er zijn natuurlijk ook een aantal basisingrediënten en regels. Een authentieke pilaf herken je zich aan een paar cruciale ingrediënten die altijd aanwezig zijn, ongeacht variaties en regionale verschillen, namelijk rijst, bouillon (meestal kip of groente) en aromatische specerijen. Komijn, kardemom en kaneel zijn veelgebruikte specerijen die zorgen voor die kenmerkende geur en smaak geven. Soms wordt ook saffraan of kurkuma toegevoegd voor extra kleur en een warme, aardse smaak. De keuze van de rijst is ook belangrijk; het liefst gebruik je lange-korrelrijst, zoals basmati of jasmijn, omdat deze soorten luchtig blijven en niet plakkerig worden.

De smaakmaker in deze pilaf: harissa. Maar wat is dat eigenlijk?

Harissa is een pittige, aromatische pasta die uit Noord-Afrika komt, met name uit landen als Tunesië, Algerije en Marokko. Deze veelzijdige saus bestaat meestal uit een mix van rode chilipepers, knoflook, komijn, koriander, en olijfolie. Het resultaat? Een krachtige smaakexplosie die je gerechten naar een hoger niveau tilt! Harissa is meer dan alleen een smaakmaker; het is een essentieel onderdeel van de Noord-Afrikaanse keuken, waar het vaak wordt gebruikt om vlees, vis en groenten op smaak te brengen. Maar het blijft niet alleen daar – de afgelopen jaren heeft harissa zijn weg gevonden naar de wereldkeuken, en mensen gebruiken het nu als een dipsaus, marinade of zelfs in soepen en stoofschotels. En het leukste? Je kunt het ook zelf maken, zodat je de pittigheid en de kruiden precies naar jouw smaak kunt aanpassen.

Zo maak je zelf harissa

Begin met ongeveer 10-12 gedroogde rode chilipepers. Als je de hitte wilt verminderen, kun je de zaden eruit halen, maar dat is helemaal aan jou. Week de chilipepers in warm water voor zo’n 30 minuten totdat ze zacht zijn. Giet het water af en doe de chilipepers in een blender of keukenmachine. Voeg vervolgens 2-3 teentjes knoflook, een eetlepel komijnzaad, een eetlepel korianderzaad, en een snufje zout toe. Voor extra smaak kun je ook een beetje citroensap en een eetlepel olijfolie toevoegen. Mix alles tot een gladde pasta. Als je het nog iets romiger wilt, voeg dan meer olijfolie toe. Je kunt harissa naar smaak aanpassen door meer of minder kruiden toe te voegen. Bewaar je zelfgemaakte harissa in een luchtdichte container in de koelkast, waar het enkele weken goed blijft.

Wat je nog meer met harissa kan? Gebruik ‘m bijvoorbeeld als smaakmaker in deze Granenbowl met geroosterde harissakip en groenten of in mijn Bloemkool tempura met spicy harissa-dip.

Mijn bloemkoolpilaf

Deze pilaf maak ik met harissa-bloemkool. De bloemkool rooster ik in de oven, voor een heerlijk nootachtige smaak. Ik kook rode rijst en meng dat met de geroosterde harissa-bloemkool, kikkererwten uit blik en smaragdgroene pistachenoten. Peterselie en granaatappelpitjes maken deze bloemkoolpilaf helemaal af. Je zou dit gerecht ook kunnen maken met een ander soort rijst, zoals wilde rijst. Geen pistache? Amandelen zijn ook lekker.

Zin in meer rijst? Deze rijstsalade met pinda is echt een aanrader!

Bloemkoolpilaf
Totale tijd45 minuten

Bloemkoolpilaf

4 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el harissa
  • 3 el olijfolie
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 1 klontje boter
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 300 gr rijst
  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 1 blik kikkererwten uitgelekt
  • ½ bosje peterselie blad gehakt
  • pitjes uit ½ granaatappel
  • zout
  • peper

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Mix 2 eetlepels harissa met 1 eetlepel olijfolie, de citroenrasp en de knoflook. Mend de bloemkool door het harissamengsel, spreid uit op een bakplaat en rooster 20-30 minuten in de oven, tot de groente goudbruin is en gaar.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie met het klontje boter in een koekenpan. Voeg de rode ui met het citroensap en een snufje zout toe en bak de uien in 10 minuten lichtbruin.
  • Kook tegelijkertijd de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pistachenoten enkele minuten in een droge koekenpan. Schud op een plank en hak in grove stukken.
  • Meng de rijst, de bloemkool, de kikkererwten, de ui, de pistachenoten, de peterselie en de granaatappelpitten door elkaar. Bestrooi tot slot de pilaf met zwarte peper en serveer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.