Bloemkool tempura met spicy harissa-dip

Tempura: een Japans frituurbeslag

Grote garnalen, stukjes kip maar ook zeker groenten worden éxtra feestelijk en lekker door zo’n krokant tempura-beslag eromheen. In dit recept maakte ik bloemkool tempura, want deze stevige groente leent zich perfect voor een gefrituurd tempura-jasje. Maar je kunt ook zeker andere soort groenten kiezen: denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen, sperziebonen, groene asperges, paprika, courgette (of courgettebloemen!).

Wist je trouwens dat tempura oorspronkelijk niet Japans, maar Portugees is? Het werd in de 16de eeuw door Portugezen in Japan geïntroduceerd. Inmiddels zien we het echter als een écht Aziatisch recept.

Bloemkool tempura

Harissa: vol power en smaak!

Harissa is dus echt het geheime wapen in je keukenkastje. Deze Noord-Afrikaanse chilipasta geeft in één klap smaak, diepte en pit aan alles wat je maakt. Gemaakt van rode pepers, knoflook, specerijen en soms wat tomaat of citroen, harissa is intens, rokerig en een tikkie zwoel. Het soort smaakmaker waar je maar een klein lepeltje van nodig hebt om een hele pan op te tillen. Ja echt, it’s that good.

Of je ‘t nou door je couscous roert, mengt met yoghurt als spicy dip, smeert op je kip voor het de oven in gaat, of door je stoofje mikt voor dat “wat zit hier toch allemaal in?!”-effect… harissa doet het werk. En hoe.

Dus als je nog geen potje in huis hebt? Rennen. Want met harissa in je leven wordt elke maaltijd meteen véél interessanter.

Bloemkool tempura
Totale tijd20 minuten

Bloemkool tempura met spicy harissa-dip

Dit gerecht is als bijgerecht voor 4 personen of als borrelhapje voor 8-10 personen
5 van 4 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 150 g bloem
  • 35 g maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 300 ml sprankelend mineraalwater gekoeld
  • 400 g kleine bloemkoolroosjes van ca. 1 kleine bloemkool
  • olie om in te frituren
  • sesamzaadjes
  • zeezoutvlokken

Harissadip

  • 75 gr harissa toko
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el rijst- of wittewijnazijn
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 lente-ui in dunne ringen

Bereidingswijze: 

  • Verwarm een frituurpan met olie tot 180 °C.
  • Doe voor de harissa-dip de harissa, ahornsiroop, azijn en knoflook in een hakmolentje en maal tot een gladde dip. Schep in een kommetje en bestrooi met de lente-ui.
  • Meng de bloem, de maizena, zout en het bakpoeder door elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet er geleidelijk het (koude!) mineraalwater bij, terwijl je al kloppend met een vork het bloemmengsel door het water mengt. Klop tot je een glad beslag hebt.
  • Wentel de bloemkoolroosjes in het beslag en frituur ze, in porties, 2-3 minuten in de hete olie. Schep ze zodra ze licht goudbruin zijn met een schuimspaan uit de olie. Laat ze uitlekken terwijl je de rest van de roosjes frituurt.
  • Bestrooi de bloemkool tempura met sesamzaadjes en zeezoutvlokken. Serveer met de harissa-dip.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.