Een aantal jaar geleden, was ik in Mexico voor de opnames van Miljuschka in Mexico en misschien wel het tofste wat ik daar meegemaakt heb, is het maken van birria taco’s. Nu denk je misschien, een taco hoe moeilijk kan het zijn? Nou, er werd daar een mega groot gat in de grond gegraven en daar werd het vlees in bereid. Uren later, was het heerlijk mals en werden er de handgemaakte taco’s mee gevuld. Het is een food herinnering die me altijd bij zal blijven. Maar geloof me, ook in je eigen keuken kan jij deze taco’s maken. Hoe? Dat laat ik je hier zien.
Maar terug naar het begin, wat is een birria taco nu precies? Een birria taco is een traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit gestoofd vlees (vaak rundvlees of geitenvlees) geserveerd in een maïstortilla. Het vlees wordt meestal langzaam gekookt in een mengsel van specerijen, waaronder gedroogde pepers, knoflook, komijn en andere kruiden. Het resultaat is een zeer smaakvolle en malse vleesvulling. Vaak wordt het vlees ook geserveerd met een bijbehorende bouillon, waarin het vlees gestoofd is, om de taco’s in te dippen voor extra smaak. Oftewel een birria taco is echt finger licking lekker. Zo doop ik hem bij elke hap in de jus.
Stoofvlees
Eigenlijk vul je de taco of maistortilla dus met stoofvlees. Je zou dus ook een traditionele runderstoof kunnen maken en die kunnen serveren met de taco’s. Aangezien het vlees uren heeft gestoofd, valt het zo uit elkaar en houd je een heerlijke saus-achtige vloeistof over. En precies dat is wat de birria zo magisch maakt. Normaal doe je bijvoorbeeld crème fraîche en guacamole op een taco, maar dat is bij en birria nier nodig. Deze doop je gewoon heerlijk in de overgebleven saus die door de specerijen en pepers, boordevol smaak zit.
Verhit een eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en pepers tot ze zacht zijn.
Voeg de komijn, oregano, zout en zwarte peper toe. Bak kort mee tot het geurig is.
Haal de gebakken ui, knoflook en pepers uit de pan en doe ze in een blender of keukenmachine. Voeg een beetje water toe en pureer tot een gladde saus.
Voeg de overgebleven eetlepel olie toe aan dezelfde pan. Bak het rundvlees aan alle kanten goudbruin.
Voeg de gepureerde saus toe aan het vlees in de pan en voeg ook het water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot het vlees gaar en mals is, dit duurt meestal 3-4 uur. Voeg indien nodig extra water toe om te voorkomen dat de birria te veel inkookt.
Haal de tortilla’s door de saus van de birria. Verwarm de maïstortilla's kort in een droge koekenpan totdat ze knapperig worden en meer kleur hebben.
Leg op elke tortilla een portie birria.
Garneer de tacos met koriander, limoenparten en zoet zure rode ui.
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Discodip 2025
Mijn culinaire trip
Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.
Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.