We besloten toen om die dag schaafijs te maken, de Surinaamse variant van het waterijsje. Het is echt heel simpel; je neemt 2 delen geschaafd of gecrushed ijs en je giet daar 1 deel siroop op.
De siropen maakten we – en dat is dan weer niet volgens de Surinaamse traditie – zelf van lekker vers fruit.
Variaties
Er zijn natuurlijk heel veel variaties denkbaar op het thema en ik geef je hieronder mijn vijf favoriete smaken. Er gaat flink wat suiker in. Het is tenslotte Surinaams en hoort ook echt zoet te zijn, maar wil je dat verminderen, pas het dan gewoon aan tot wat jij zelf lekker vindt! Onthoud ook dat je de siroop maakt dus uiteindelijk is dat een voorraad en niet de volledige hoeveelheid suiker die je naar binnen krijgt!
Wil je alle zomerse recepten terug zien? Check dan hier alle zomerse recepten!

Surinaams schaafijs – lekker verfrissend
Ingrediënten
Ingrediënten
Ananasschaafijs
- 100 gr kristalsuiker
- 240 gr citroensap
- 240 gr ananassap
- 2 el limoensap
Aardbeienschaafijs
- Schil van 1 citroen rasp
- 375 ml water
- 500 gr kristalsuiker
- 500 gr aardbeien schoon
- 500 ml citroensap
Sinaasappelschaafijs
- 350 gr suiker
- 600 ml water
- Sap van 8 sinaasappels
- Sap van 5 citroenen
Passievruchtijs
- 500 ml water
- 500 gr kristalsuiker
- 500 ml citroensap
- 500 ml passievruchtensap (met pulp)
Limoen-muntschaafijs
- Handvol verse munt
- 150 gr suiker
- Sap van 4 citroenen
- Sap van 3 limoenen
- 375 ml water
Bereidingswijze:
Instructies
Ananasschaafijs
- Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.
Aardbeienschaafijs
- Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.
Sinaasappelschaafijs
- Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.Laat afkoelen en meng het citrussap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.
Passievruchtschaafijs
- Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en meng het sap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.
Limoen-munt schaafijs
- Wrijf de verse munt met de suiker fijn, bijvoorbeeld in een vijzelf of met een lepel in een kommetje. Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.