Bijgerecht recepten

Dit recept valt onder

Surinaams schaafijs – lekker verfrissend

Samenvatting

Ingredienten

Ananasschaafijs

100 gr kristalsuiker

240 gr citroensap

240 gr ananassap

2 el limoensap

aardbeienschaafijs

Schil van 1 citroen, rasp

375 ml water

500 gr kristalsuiker

500 gr aardbeien, schoon

500 ml citroensap

sinaasappelschaafijs

350 gr suiker

600 ml water

sap van 8 sinaasappels

sap van 5 citroenen

Passievruchtijs

500 ml water

500 gr kristalsuiker

500 ml citroensap

500 ml passievruchtensap

(met pulp

Limoen-muntschaafijs

handvol verse munt

150 gr suiker

sap van 4 citroenen

sap van 3 limoenen

375 ml water

Sharing is caring!

Surinaams schaafijs

Op de boulevard in Zandvoort, waar we stonden voor de 24kitchen Food Truck Challenge was het die dag 37˚C. Een beetje de temperaturen van de laatste dagen dus.

We besloten toen om die dag schaafijs te maken, de Surinaamse variant van het waterijsje. Het is echt heel simpel; je neemt 2 delen geschaafd of gecrushed ijs en je giet daar 1 deel siroop op.

De siropen maakten we – en dat is dan weer niet volgens de Surinaamse traditie – zelf van lekker vers fruit.

Variaties

Er zijn natuurlijk heel veel variaties denkbaar op het thema en ik geef je hieronder mijn vijf favoriete smaken. Er gaat flink wat suiker in. Het is tenslotte Surinaams en hoort ook echt zoet te zijn, maar wil je dat verminderen, pas het dan gewoon aan tot wat jij zelf lekker vindt! Onthoud ook dat je de siroop maakt dus uiteindelijk is dat een voorraad en niet de volledige hoeveelheid suiker die je naar binnen krijgt!

Wil je alle zomerse recepten terug zien? Check dan hier de Summer madness recepten!

Surinaams schaafijs

Surinaams schaafijs

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Ingrediënten

Ananasschaafijs

  • 100 gr kristalsuiker
  • 240 gr citroensap
  • 240 gr ananassap
  • 2 el limoensap

aardbeienschaafijs

  • Schil van 1 citroen, rasp
  • 375 ml water
  • 500 gr kristalsuiker
  • 500 gr aardbeien, schoon
  • 500 ml citroensap

sinaasappelschaafijs

  • 350 gr suiker
  • 600 ml water
  • sap van 8 sinaasappels
  • sap van 5 citroenen

Passievruchtijs

  • 500 ml water
  • 500 gr kristalsuiker
  • 500 ml citroensap
  • 500 ml passievruchtensap
  • (met pulp

Limoen-muntschaafijs

  • handvol verse munt
  • 150 gr suiker
  • sap van 4 citroenen
  • sap van 3 limoenen
  • 375 ml water

Instructies

Ananasschaafijs

Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Aardbeienschaafijs

Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Sinaasappelschaafijs

Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.Laat afkoelen en meng het citrussap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Passievruchtschaafijs

Breng water en suiker aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en meng het sap erdoor. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Limoen-munt schaafijs

Wrijf de verse munt met de suiker fijn, bijvoorbeeld in een vijzelf of met een lepel in een kommetje. Verwarm alles in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en zeef de massa. Giet de siroop op een hoeveelheid geschaafd/gecrushed ijs in de verhouding 1 deel siroop op 2 delen ijs.

Nog meer lekkers