Beet Wellington: de kerstklassieker, maar dan vega
Dit kerstgerecht is makkelijk, kost niet al te veel moeite én is toch een echte verrassing op tafel. Zowel voor vegetariërs, flexitariërs als echte carnivoren. Geloof me: deze beet wellington wordt een echte kerstklassieker! In een krokante jas van bladerdeeg ligt normaal gesproken een flink stuk vlees, vaak aangekleed met een paddenstoelenvulling. Maar wie zegt dat je het louter met vlees kan maken?
Precies, helemaal niemand! Ik maak het daarom met rode biet in plaats van vlees. Voilà: een Beet Wellington. Wil je een volledig veganistische variant maken? Ook dat is mogelijk. Laat het ei uit dit recept en gebruik bladerdeeg die met margarine is gemaakt, en je hebt een vegan-proof kerstrecept!
Toch liever de vleesvariant in plaats van de Beet Wellington? Zie hier het recept voor de originele Beef Wellington.
Kijk ook eens naar mijn artikel over knolselderij. Hierin vertel ik over de vegan beef wellington gemaakt van knolselderij.


Beet Wellington
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 2 takjes tijm gerist
- 2 takjes salie fijngehakt
- 1 takje rozemarijn gerist en fijngehakt
- 150 g kastanjechampignons in kleine blokjes
- 5 plakjes bladerdeeg zonder boter (als je vegan wil)
- 1 el bloem voor aanrecht bestuiven
- 4 kleine voorgegaarde rode bietjes drooggedept
- 1 ei (maar kan zonder als je vegan wil)
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200°C.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de gesnipperde sjalot een paar minuten zacht. Voeg tijm, salie, rozemarijn en kastanjechampignons toe en bak nog ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en doe in een zeefje om eventueel vocht er uit te laten lekken.
- Leg de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad en rol met een deegroller ietsje verder uit. Leg het sjalot-paddenstoelenmengsel erop, gevolgd door een bietje. Laat de randen vrij. Bestrijk de randen met ei of water en vouw het deeg om de biet heen in een pakketje, zorg dat ze goed dicht gevouwen zijn.
- Snijd van het vijfde plakje bladerdeeg dunne reepjes en leg die over de vier pakketjes.
- Bestrijk indien gewenst met losgeklopt ei.
- Bak in 30-35 minuten goudbruin in de oven.
Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Feestdagen recepten
- Kerst hoofdgerechten
- Kerst voorgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten
- Voorgerechten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.