Pandan colada: een variant op piña colada

1 uur 20 minuten

Piña colada is een van mijn guilty pleasures dus deze pandan colada was snel bedacht. Pandanblad is geurig en bloemig en het gaat in tal van Aziatische gerechten. Indonesische zoetigheden danken hun Kermit de Kikker-kleurtje vaak aan het extract uit die bladeren. Je kunt ook kant-en-klaar extract gebruiken, maar dat smaakt wel chemisch en je hebt er echt maar een druppel van nodig.  Dus ik geef je ook het recept om het zelf te maken, dan kleurt je drankje mooi groen. 

De hoeveelheden hieronder zijn per glas, als je meerdere cocktails wilt maken, vermenigvuldig dan de ingrediënten. 

Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok.

Pandan colada: een variant op piña colada

Pandan colada: een variant op piña colada

Pandan colada

5 van 6 stemmen
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Basisrecept
Keuken Indonesische keuken
Porties 1 portie

Benodigdheden

  • Blender

Ingrediënten
 

  • 1/4 ananas in stukken, bevroren (of neem kant- en klaar ingevroren ananas)
  • 50 ml pandansiroop*
  • 1 tl suiker
  • 6 el kokosmelk
  • 30 cl rum

Voor de pandansiroop

  • 100 gr verse pandanbladeren (Aziatische supermarkt)
  • 350 ml water
  • 3 el suiker
  • 2-3 el maple syrup

Instructies
 

  • Doe de stukken ananas in een diepvrieszakje en laat bevriezen in de vriezer. Je kunt dit het beste per portie doen. 
  • Doe de ananas met de suiker, de kokosmelk en de rum in een hoge maatbeker of blender en maal tot een dikke smoothie (voeg eventueel een scheutje water toe als het te dik is, maar als je even wacht, smelt het vanzelf tot een vloeibaarder geheel).
  • Giet de pandansiroop in een glas en schenk er voorzichtig het ananas-kokosmengsel op. Garneer met pandanblad. 

Voor de pandansiroop

  • Verwarm het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Ontdoe de pandanbladeren van het onderste harde stuk. Hak het blad zo fijn mogelijk en doe het in een blender met 225 ml van het suikerwater. Of gebruik een hoge maatbeker en een staafmixer. Blender zo’n 2 minuten. Zet een zeef op een kom en schep de pulp in de zeef. Laat goed uitlekken en druk aan. 
  • Blender de pulp nu nogmaals met 75 ml van het suikerwater. Zeef, druk goed aan en herhaal dit nog 1 keer met het laatste restje water. Je houdt nu zo’n 275 ml pandansiroop over. Eigenlijk is het geen siroop maar sap, maar goed. Voeg de maple syrup toe en roer door. Schenk in een schone fles met afsluitbare dop. 
  • De siroop blijft ongeveer een week goed in de koelkast (hij verliest na een paar dagen wel zijn mooie groene kleur). Na 24 uur zal het sap zich scheiden van het groene sediment, schud de fles daarom voor gebruik even op en neer. 

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

pandan colada

Vanja van der Leeden
Vanja van der Leeden is kok, culinair schrijver en food stylist. Vanja werkte in verschillende restaurants, voordat ze ging doen wat ze uiteindelijk toch het leukste vindt: kookboeken maken. Haar kookboek INDOROCK won in 2019 het Gouden Kookboek, hierin stoft ze de Indische keuken eens flink af. In 2020 verscheen INDOSTOK, een boek dat volledig is gewijd aan de allerlekkerste saté. Op het moment werkt Vanja aan een boek over gezond eten. Dat klinkt saai en braaf, maar wie haar een beetje kent, weet dat het geenszins suf gaat worden. Vanja en Miljuschka ontmoetten elkaar tijdens een Deense perstrip en het boterde wel. Miljuschka vroeg haar voor de foodstyling van haar boek LEKKER en sindsdien werken ze geregeld samen.