Basisrecept voor koekjesdeeg

Cookie dough trend 

Na het bakken stiekem de restjes in de schaal met koekjesdeeg leegeten. Ik denk dat we dat allemaal wel eens hebben gedaan, toch? Het kan soms gevaarlijk zijn, want 9 van de 10 keer zit er rauw ei in je koekjesdeeg. Het eten van rauw ei kan leiden tot een voedselvergiftiging door de salmonella-bacterie; vooral als je zwanger bent of een zwakke gezondheid hebt, moet je daar mee opletten.

Maar tegenwoordig zie je steeds vaker cookie dough zonder ei: dit deeg kan iedereen veilig eten zonder per ongeluk ziek te worden. Je ziet het steeds vaker als snack of in producten zoals ijs verwerkt. 

In dit recept gebruik ik echter wél ei – want deze koekjes ga ik afbakken. En proberen niet uit de schaal met rauw deeg te snoepen…

Koekjesdeeg bewaren

Tip: bewaar overgebleven deeg in een rol bakpapier in de vriezer. Deze kan je zodra je wil in plakjes snijden en afbakken: zo zet je altijd in een mum van tijd verse koekjes op tafel!

Koekjes gebakken? Hoe leuk is deze tropische koektrommel om je homemade cookies in te bewaren! 

Cookie dough
Basisrecept voor koekjesdeeg
Totale tijd25 minuten

Basisrecept voor koekjesdeeg

4.27 van 64 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediënten

  • 230 g zachte boter
  • 220 g lichte basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillepasta of vanille-essence
  • 300 g bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze: 

  • Meng de zachte boter en twee soorten suiker door elkaar, dit kan met een spatel of mixer. Doe het ei en de vanille erbij en meng even door. Voeg de bloem, baking soda en zout toe en meng door. Niet te lang: zodra het gemengd is, is het goed.
  • Verdeel het deeg in twee delen en vorm elk tot een rol. Verpak in plastic folie en leg minimaal 30 minuten in de koeling om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de rollen in 15 grote of 30 kleine koekjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Let op: de koekjes lopen flink uit, dus houd veel ruimte er tussen. Gebruik dus het liefst meerdere bakplaten.
  • Bak de koekjes 8 tot 10 minuten af op 180 graden.
  • Tip: bewaar overgebleven deeg in een rol bakpapier in de vriezer. Deze kan je zodra je wil in plakjes snijden en afbakken: zo zet je altijd in een mum van tijd verse koekjes op tafel!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Makkelijk met Miljuschka kookboek makkelijke recepten
Mijn kookboek

Makkelijk met Miljuschka

Vraag jij je ook wel eens af waar je de tijd vandaan moet halen om te koken? Nou ik wel! Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept.

In Makkelijk met Miljuschka ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.