Cookie dough trend
Na het bakken stiekem de restjes in de schaal met koekjesdeeg leegeten. Ik denk dat we dat allemaal wel eens hebben gedaan, toch? Het kan soms gevaarlijk zijn, want 9 van de 10 keer zit er rauw ei in je koekjesdeeg. Het eten van rauw ei kan leiden tot een voedselvergiftiging door de salmonella-bacterie; vooral als je zwanger bent of een zwakke gezondheid hebt, moet je daar mee opletten.
Maar tegenwoordig zie je steeds vaker cookie dough zonder ei: dit deeg kan iedereen veilig eten zonder per ongeluk ziek te worden. Je ziet het steeds vaker als snack of in producten zoals ijs verwerkt.
In dit recept gebruik ik echter wél ei – want deze koekjes ga ik afbakken. En proberen niet uit de schaal met rauw deeg te snoepen…
Koekjesdeeg bewaren
Tip: bewaar overgebleven deeg in een rol bakpapier in de vriezer. Deze kan je zodra je wil in plakjes snijden en afbakken: zo zet je altijd in een mum van tijd verse koekjes op tafel!
Koekjes gebakken? Hoe leuk is deze tropische koektrommel om je homemade cookies in te bewaren!


Basisrecept voor koekjesdeeg
Ingrediënten
- 230 g zachte boter
- 220 g lichte basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanillepasta of vanille-essence
- 300 g bloem
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze:
- Meng de zachte boter en twee soorten suiker door elkaar, dit kan met een spatel of mixer. Doe het ei en de vanille erbij en meng even door. Voeg de bloem, baking soda en zout toe en meng door. Niet te lang: zodra het gemengd is, is het goed.
- Verdeel het deeg in twee delen en vorm elk tot een rol. Verpak in plastic folie en leg minimaal 30 minuten in de koeling om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de rollen in 15 grote of 30 kleine koekjes. Leg deze op een bakplaat met bakpapier. Let op: de koekjes lopen flink uit, dus houd veel ruimte er tussen. Gebruik dus het liefst meerdere bakplaten.
- Bak de koekjes 8 tot 10 minuten af op 180 graden.
- Tip: bewaar overgebleven deeg in een rol bakpapier in de vriezer. Deze kan je zodra je wil in plakjes snijden en afbakken: zo zet je altijd in een mum van tijd verse koekjes op tafel!
- Recepten
- Bak met Miljuschka
- Bakrecepten
- Basisrecepten
- Budget recepten
- Koekjes recepten
- Specials
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.