Basis recepten

Veganaise – mayonaise maar dan vegan

Samenvatting

Ingredienten

3 el kikkererwtvocht (aquafaba)

1/2 el mosterd ik gebruikte grove mosterd

sap van 1/2 citroen

olijfolie (ongeveer 200 ml)

Sharing is caring!

Ik ben dol op mayonaise. Ik gebruik het echt overal in en op. Ik dip er mijn tosti’s in, ik gebruik het als basis voor dressings en nog veel meer. Ik had dan ook twijfels toen ik voor het eerst hoorde over aquafaba en dat je daar dus een vegan mayonaise van kunt maken.

Aquafaba

Aqua…wat? Hoor ik je denken. Aquafaba is het vocht wat overblijft na het weken van kikkererwten. Koop je een blik of pot kikkererwten dan zit het daar ook in. In een pot zit over het algemeen meer vocht dan de blikken van tegenwoordig dus hou daar rekening mee als je veganaise wilt maken

. Bovendien kun je in de pot zien hoeveel aquafaba er aanwezig is. Wel zo handig als dat je ultieme doel is.

Het grappige is dat het maken van de veganaise eigenlijk nagenoeg hetzelfde werkt als het maken van “gewone” mayonaise. Echter je gebruikt de aquafaba in plaats van een ei. Het is echt heel erg eenvoudig en ik was enorm verrast door de smaak.

Ja het is wel anders dan mayonaise maar het kan echt als een volwaardige vervanger worden gebruikt!

Probeer het maar met het recept hieronder!

Veganaise zelf maken

Veganaise maken met aquafaba

Ingrediënten

  • 3 el kikkererwtvocht (aquafaba)
  • 1/2 el mosterd ik gebruikte grove mosterd
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie (ongeveer 200 ml)

Instructies

    Neem een hoge mengbeker en doe hier het vocht van de kikkererwten in, de mosterd en het citroensap.

    Voeg eventueel vast een snuf zout en peper toe. Doe je staafmixer erin en meng het even kort.

    Voeg nu in een straaltje de olijfolie toe en je zult zien dat het heel snel bindt. Voeg meer olie toe als het nog niet dik genoeg is. Is het te dik, dan maak je het weer wat dunner door wat extra citroen te gebruiken.


    Breng op smaak met bijvoorbeeld gerookte paprika, of maak er een aioli van door knoflook toe te voegen enzovoort.

Nog meer lekkers